eToro: Producenten van windenergie klimmen uit het dal

eToro: Producenten van windenergie klimmen uit het dal

Energietransitie
Windenergie.jpg

Deze woensdag was het de beurt aan het Duitse Siemens Energy en de Deense bedrijven Ørsted en Vestas om de kwartaalcijfers te presenteren. Het algemene beeld is dat in de markt voor windenergie productiekosten opnieuw geprijsd zijn en er weer wordt geïnvesteerd.

De producenten van windenergie klimmen, met verschillende snelheden, uit een diep dal. Gelukkig maar, want windenergie is een onmisbare component in de Europese energiemix van de toekomst. In Europa is het besef levensgroot dat de economische concurrentiepositie uitermate zwak is geworden door de aanhoudend hoge energieprijzen in vergelijking met alle andere regio’s in de wereld. Terug naar fossiele brandstof is geen structurele optie zonder eigen productie. De energietransitie moet daarom door en wel zo snel mogelijk.

Het plan voor een nieuwe Noordzee-economie, waar Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken en Noorwegen zijn betrokken, is veelbelovend. Vestas, Siemens Energy en Ørsted (na de herstructurering) kunnen hun expertise ook te gelde maken in het buitenland om daarmee hun plannen te financieren. Voor beleggers is het belangrijk zich wel te realiseren dat steeds sterker wordende concurrentie uit Azië een voortdurende druk op de marges zal houden.