M&G: Wereldwijde verkiezingen kunnen interessant zijn voor aandelenbeleggers

M&G: Wereldwijde verkiezingen kunnen interessant zijn voor aandelenbeleggers

Aandelen Vooruitzichten Politiek
verkiezingen-rood.jpg

Dit jaar gaat de helft van de wereldbevolking naar de stembus. De geopolitieke risico’s nemen hierdoor toe, maar niet overal en niet iedere verkiezing heeft gevolgen voor de financiële markten.

'Alleen als de campagnes en de uitslag een wezenlijke invloed hebben op de economie, kan dit een weerslag hebben op financiële markten. De volatiliteit die dit veroorzaakt biedt kansen voor actieve beleggers om relatief goedkoop in aandelen te stappen', aldus Fabiana Fedeli, CIO-aandelen bij vermogensbeheerder M&G in de nieuwe multi-asset outlook: ‘Bulls, bears and ballot boxes’.

'Als Trump de verkiezingen in de VS wint, is dat geen goed nieuws voor een duurzame en CO2-vrije toekomst. Trump heeft al verklaard dat hij de $ 400 miljard die Biden heeft toegezegd aan investeringen in groene energie en het klimaat terugdraait. Ook de farmaceutische sector staat nog steeds onder druk vanwege de onzekerheid over het beleid van een president Trump ten aanzien van de prijzen van medicijnen', stelt Fedeli.

In het Verenigd Koninkrijk wordt volgens de beleggingsstrateeg met optimisme uitgekeken naar de waarschijnlijke overwinning van de Labour Party. 'Labour heeft zich de laatste tijd een stuk bedrijfsvriendelijker getoond en dat geeft beleggers hoop op een periode van meer politieke stabiliteit.'

In India gaan de financiële markten er al van uit dat Modi wint. Als de uitslag toch anders uitvalt kan dat ernstige gevolgen hebben voor beleggers omdat Modi’s overwinning reeds is ingeprijsd.

Maar in Azië, en vooral in China, zal marktvolatiliteit toch vooral worden aangejaagd door de Amerikaanse verkiezingen Trump heeft immers gezegd dat hij de importheffingen op Chinese goederen stevig omhoog zal schroeven.

Biden en Trump hebben wel één ding gemeen: het uitgeven van meer staatsobligaties. Alhoewel dit op de kortetermijn weinig invloed heeft op de status van de dollar als veilige haven, maken marktvorsers zich wel in toenemende mate zorgen over de begrotingsplannen van beide mannen. In het verleden was er nooit een duidelijk verband tussen de hoogte van de staatsschulden en de yields van Treasuries. 'Maar wat niet is, kan nog komen', aldus Fedeli.