Principal AM: Commercieel vastgoed in 2024 - een overgangsmoment

Principal AM: Commercieel vastgoed in 2024 - een overgangsmoment

Vastgoed
Vastgoed (10)

Na een turbulent en onverwacht verloop van het jaar 2023 heerst wijdverbreid de zorg dat de commercieelvastgoedsector in 2024 voor extra uitdagingen zal komen te staan.

Terwijl de kantoorruimtesector mogelijk kwetsbaar blijft, blijven andere sectoren goed gefinancierd en worden deze verder ondersteund door een constructieve economische situatie. Dit maakt de weg vrij voor transformatieve verandering in 2024 waar het gaat om commercieel vastgoed.

Voor de commercieelvastgoedsector (Commercial Real Estate, CRE) was afgelopen jaar het meest uitdagende jaar sinds 2009, als gevolg van de aanscherping van het Fed-beleid en de regionalebankencrisis. Bijgevolg leidde een aanzienlijke terugtrekking van schuldkapitaal tot een sterke daling van de verkoop van onroerend goed. De markt voor commercieel vastgoed heeft momenteel te maken met verhoogde herfinancieringsrisico's, waarbij er in 2025 $ 1,2 biljoen aan schulden vervallen, in een klimaat van strenge kredietverleningsvoorwaarden en hogere rentetarieven.

Hoewel de looptijdmuur ongetwijfeld aanzienlijk is, zal het totale herfinancieringsrisico voor de CRE-markt naar verwachting om drie redenen relatief goed beheersbaar blijven:

  1. Gezien de mogelijke besmettingsgevolgen die van de CRE-markt uitgaan, willen beleidsmakers extra druk op het financiële systeem graag vermijden en zullen ze aan perioden met illiquiditeit en onrust in zowel de commercieelvastgoedsector als de bankensector snel een oplossing willen vinden.
  2. De huidige veerkracht van de Amerikaanse economie drijft in de commercieelvastgoedsector momenteel de huurdersvraag op.
  3. Hoewel bijna 20% van de CRE-schuld die in 2024 in de kantoorruimtesector, die het moeilijk heeft, zal komen te vervallen, hebben andere sectoren, zoals de appartementensector (meer dan 30% van de uitstaande schuld), sterkere fundamenten en meer liquiditeitszekerheid.

Gezien het sectorspecifieke karakter van de commercieelvastgoedsector en de uiterst aantrekkelijke waarderingen in vergelijking met voorgaande jaren, zal de belangrijkste bepalende factor voor de CRE-prestaties in 2024 waarschijnlijk niet zozeer het herfinancieringsrisico maar de duurzaamheid van de economische expansie zijn. Als de Fed tegen een achtergrond van ruime liquiditeit en positieve economische groei kan overschakelen op een versoepelingscyclus, kan 2024 een overgangsmoment zijn voor de CRE-markt.