DWS: Herontwikkelen panden bedrijfsterreinen tot last-mile logistiek vastgoed

DWS: Herontwikkelen panden bedrijfsterreinen tot last-mile logistiek vastgoed

Infrastructure Real Estate
Vastgoed (10)

Hieronder vind je een korte analyse van Ruben Bos, vastgoedonderzoeker bij vermogensbeheerder DWS, met betrekking tot logistiek vastgoed in Nederland.

Ondanks de stevige pijlers onder de eindgebruikersvraag, is DWS vanwege de ultra lage rendementen de afgelopen jaren zeer terughoudend geweest met het beleggen in en de aankoop van logistiek vastgoed. Maar, zegt Ruben Bos, onderzoeker bij DWS: 'Er heeft inmiddels een aanzienlijke herwaardering van logistiek vastgoed plaatsgevonden en de aanvangsrendementen zijn met 100 basispunten gestegen. Dat weerspiegelt ook de gemiddelde afwaardering van ruim 20%.' 

Bos: 'Nederland houdt de positie als interessante beleggingslocatie vast: de vraag is sterk, het aanbod klein en de leegstand laag. De bescheiden opnamecijfers van vorig jaar waren vooral te wijten aan te weinig aanbod, in plaats van aan minder vraag. Een tekort aan hoogwaardige logistieke ruimte drijft de huurprijzen op, maar de koopkrachtcrisis en een dreigende recessie kunnen daar op korte termijn wel enigszins een rem op zetten. Toch verwacht ik dat de beleggingsvolumes in de tweede helft van dit jaar aantrekken.'

Naast het ontwikkelen van nieuw vastgoed ziet Bos ook mogelijkheden en kansen in het herontwikkelen en verduurzamen van bestaande panden op bedrijfsterreinen in steden tot last-mile locaties.