Invesco: 7 redenen om optimistisch te zijn over de wereldeconomie

Invesco: 7 redenen om optimistisch te zijn over de wereldeconomie

Vooruitzichten
Wereld Afrika - algemeen - duurzaam

Het jaar 2024 is onrustig begonnen. Maar ondanks de oorlogen, aanvallen in de Rode Zee, de aanslag op de Amerikaanse legerbasis in Jordanië en de toenemende kans dat meer landen betrokken raken bij het conflict tussen Israël en Hamas, zijn er volgens beleggingsstrateeg Kristina Hooper van Invesco in ieder geval deze zeven redenen om nog optimistisch te zijn over de wereldeconomie.

  1. De desinflatie in de Verenigde Staten zet door, stelt Hooper, verwijzend naar het inflatiecijfer van december dat het laagste niveau sinds maart 2021 bereikte. 'Dit laat zien dat het lukt om de Amerikaanse inflatie in te dammen. Het gaat niet zonder slag of stoot en er kunnen zeker nog teleurstellingen komen, maar we zijn de weg richting de 2%-doelstelling ingeslagen.'
  2. De economische groei in de VS was beter dan verwacht in het vierde kwartaal en ook andere data waren positief. 'Dit kan worden gezien als slecht nieuws omdat het de kans verkleint op een renteverlaging in maart. Maar ik ben er vrij zeker van dat de Fed de rente in het tweede kwartaal zal verlagen en ik verwacht daarna nog veel verlagingen in 2024. De Fed wacht namelijk niet op economische zwakte voordat het begint met deze rentestappen, er moet alleen een goede vooruitgang zijn wat betreft de inflatie.'
  3. De meest recente productiecijfers uit de eurozone stonden op het hoogste punt in tien jaar. Alhoewel dit alleen maar aangeeft dat de productieafname minder wordt, is Hooper er blij mee.
  4. De verstoringen in het scheepvaartverkeer in de Rode Zee hebben, vanuit een economisch perspectief, voor minder problemen geleid dan verwacht. Toch is er een aanwezige dreiging dat het conflict zich uitbreidt met alle gevolgen van dien voor de scheepvaart en de energie- en grondstofprijzen. Wel zijn er na de pandemie veranderingen doorgevoerd in de toeleveringsketens die er nu voor zorgen dat bedrijven beter kunnen omgaan met problemen zoals zich nu voordoen in de Rode Zee.
  5. Er was enige teleurstelling op de markt na de ECB-vergadering van afgelopen week vanwege de ‘hawkish’ opstelling van de bank, maar Hooper wordt gerustgesteld door de evaluatie van de inflatieontwikkeling door de ECB. 'De rente in de eurozone zal niet langer hoog blijven. Ik verwacht niet dat de ECB de rente zal verlagen voordat de Fed dit doet, maar de ECB zal wel snel volgen.'
  6. We zijn er al langer van overtuigd dat meer stimuleringsmaatregelen in China een grote rol kunnen spelen in de marktontwikkelingen van 2024, aldus Hooper. Het marktsentiment kan verbeteren afhankelijk van de hoeveelheid reserves die de Chinese centrale bank aan moet houden. De restricties die werden aangekondigd over short selling van Chinese aandelen laten zien dat beleidsmakers een einde willen maken aan de zwakte van de aandelenmarkt. Dit alles is reden om optimistischer te zijn over Chinese aandelen.
  7. Japan wil juist wat hogere inflatie aanhouden na de lange periode van lage groei, lage inflatie en lage rente. 'De jaarlijkse loononderhandelingen zijn zeer belangrijk om dit te bereiken. Deze onderhandelingen, die bekend staan als ‘shunto’, zijn net begonnen maar er is goede hoop dat deze zullen uitmonden in de grootste loonstijging in decennia. Dit zou heel positief zijn voor de Japanse economie', aldus Hooper.