PGIM Real Estate: Keerpunt vastgoedwaarden medio 2024

PGIM Real Estate: Keerpunt vastgoedwaarden medio 2024

Vastgoed Vooruitzichten
Vastgoedprijzen-hypotheken-980x600.jpg

PGIM Real Estate verwacht medio 2024 een omslagpunt te zien in vastgoedwaarden. Dalende inflatie en een trage groei geven centrale banken de ruimte om de rente dit jaar te verlagen, waardoor het sentiment zal verbeteren.

Er zijn echter verschillen per sector, zo merkt de op twee na grootste vastgoedbelegger ter wereld op. In sectoren zoals logistiek, datacenters en hotels zijn de waarden al aanzienlijk gedaald. Deze sectoren profiteren van sterke vooruitzichten op huurgroei, gesteund door structurele trends zoals de groeiende digitalisering en een opleving in het toerisme. De waarden in deze sectoren hoeven niet veel verder te corrigeren om de streefniveaus te bereiken die overeenkomen met de lange termijn reële waarde.

In andere sectoren moet de waardecorrectie nog verder gaan. Dit komt doordat de streefrendementen nog niet in zicht zijn, zoals in de retail, of doordat de vooruitzichten voor huurgroei minder zeker zijn en de liquiditeit laag is, zoals bijvoorbeeld in kantoren. Echter, dankzij de dalende rente zal de druk op de waardedaling na 2024 in alle sectoren afnemen.

Logistiek

PGIM Real Estate verwacht dat zodra de markt kantelt, de onderliggende huurvraag per sector en per stad weer de drijvende kracht zal zijn voor de prestaties. Een sector waar de mogelijkheden naar verwachting weer zullen toenemen na een terugval in 2023, is de logistiek. Indicatoren wijzen op een breed en aanhoudend herstel van de vraag van huurders in 2024 en 2025, dankzij herstructureringen in toeleveringsketens en de uitbreiding van online capaciteit onder e-commercespelers en traditionele retailers.

De groeiende digitalisering stimuleert ook de vraag naar fysieke datacenterruimte. De adoptie van AI, streaming en cloud computing speelt daarbij een belangrijke rol. Prognoses wijzen op een aanzienlijk tekort aan datacenterruimte in de belangrijkste markten van Europa. Dit biedt mogelijkheden om nieuw aanbod te ontwikkelen, met de juiste uitvoerende partner die kan helpen de nodige beperkingen te overwinnen.