J.P. Morgan Private Bank: Wereldwijde groei versnelt

J.P. Morgan Private Bank: Wereldwijde groei versnelt

Vooruitzichten
Grafiek groei.jpg

De wereldwijde groei versnelt, meent Grace Peters, Global Head of Investment Strategy bij J.P. Morgan Private Bank. In 2023 overtrof de Amerikaanse economie de verwachtingen van economen en presteerde hij beter dan de meeste andere regio's in de wereld. Tot nu toe zijn er in 2024 tekenen dat de Amerikaanse economie nog steeds sterk is en dat de groei in de rest van de wereld ook in de versnelling gaat.

Hoewel de inflatie in de VS nog steeds zo’n 50 basispunten hoger is dan de doelstelling van de Fed is hij dusdanig genormaliseerd dat beleidsmakers de rente dit jaar nog een paar keer kunnen verlagen, stelt Peters. 'Nog bemoedigender is dat de inflatie normaliseert op hetzelfde moment dat de capaciteit van de ‘aanbodzijde’ van de Amerikaanse economie lijkt uit te breiden.' De aanbodzijde van de economie betreft het deel dat daadwerkelijk goederen en diensten produceert.

Ook de arbeidsparticipatie in de belangrijkste leeftijdscategorie (25-54 jaar) in de VS is op het hoogste niveau sinds het begin van de jaren 2000. Werknemers produceren ook meer. Peters: 'De kwartaalgroei van de productiviteit heeft zich hersteld tot meer normale niveaus na een krimp gedurende het grootste deel van 2022. Dit suggereert dat de aanhoudende groei waarschijnlijk niet zal leiden tot een onwelkome tweede inflatiegolf.'

Europa is de stagnatie voorbij, China blijft kwakkelen

In Europa lijkt de stagnatie door de verstoring van de energietoevoer en de prijsschokken voorbij. Brede momentum- en sentimentsindicatoren herstellen zich. Nadat de ECB vorige week had aangegeven dat een lagere rente in het verschiet ligt, kan de opleving van de groei verder versterken. 

In China is de binnenlandse vraag nog steeds zwak, maar er zijn tekenen van herstel in de export en de fabrieksproductie. Azië in bredere zin wordt gesteund door wereldwijde kapitaalinvesteringen in technologie. De Latijns-Amerikaanse centrale banken zijn al bezig met een verlaging van de beleidsrente om de groei te stimuleren, en hogere grondstoffenprijzen ondersteunen de exportsector.

Kapitaalmarkten ontdooien

De wereldwijde renteverhogingscyclus bevroor kredietgevoelige activiteiten zoals de uitgifte van schuldpapier, private equity-deals, fusies & overnames en de Amerikaanse huizenmarkt. Nu beleggers en centrale banken menen dat de renteverhogingscyclus voorbij is, treedt de dooi in. Investment grade bedrijven gaven in het eerste kwartaal van 2024 voor een recordbedrag van $ 530 miljard aan nieuwe schuld uit in de VS. Dit lijkt erop te wijzen dat zowel bedrijven als beleggers wennen aan de hogere rente. Hoewel de uitgifte van high yield obligaties geen nieuw hoogtepunt bereikte, verdubbelde deze in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar eerder.

Implicaties voor beleggers: Omarm de rally

Het beleggingsklimaat is constructief. De inflatie daalt, maar niet te snel. De aanbodzijde van de economie verbetert. De wereldwijde groei versnelt na een moeilijke periode en de kapitaalmarktactiviteit trekt aan. De precedenten voor de prestaties van aandelen tijdens renteverlagingscycli buiten recessies om zijn duidelijk: gemiddeld stijgt de S&P 500 met meer dan 30%.

J.P. Morgan Private Bank verwacht dat gediversifieerde beleggingsportefeuilles het in 2024 goed zullen blijven doen, maar dat er waarschijnlijk ook enige marktturbulentie zal zijn. Beleggers krijgen de kriebels van de stijgende grondstoffenprijzen, terwijl geopolitieke spanningen en verkiezingen vaak vlagen van volatiliteit veroorzaken. Ook merkt Peters op dat het gemiddelde kalenderjaar sinds 1980 een piek-tot-dieptepunt daling in de S&P 500 van ongeveer -14% heeft laten zien. 'Het zou vreemd zijn als een correctie van een vergelijkbare omvang niet op een gegeven moment dit jaar plaatsvindt.'

Hoewel de hoge waarderingen sommige beleggers verontrusten, verwacht Peters dat de goede aandelenprestaties zich uitbreiden naar sectoren waar de waarderingen lager zijn, denk aan Amerikaanse small- en mid-cap aandelen en Europese aandelen. Investment grade obligatierendementen van bijna 5% geven beleggers een krachtige buffer voor het geval de groei substantieel afzwakt.