T. Rowe Price: EM bedrijfsobligaties aantrekkelijk

T. Rowe Price: EM bedrijfsobligaties aantrekkelijk

Opkomende markten
Wereld Afrika - algemeen - duurzaam

Bedrijfsobligaties uit emerging markets zijn een aantrekkelijke beleggingscategorie met veel nieuwe emissies en rendementspotentieel.

Veel beleggers in emerging markets richten zich nog steeds vooral op aandelen en staatsobligaties. ‘Bedrijfsobligaties vormen een beleggingscategorie die eigenlijk nog steeds over het hoofd wordt gezien, weinig in portefeuilles voorkomt en niet op de radar staat van analisten: ‘overlooked, under-owned, and under-researched’. Dat betekent in feite dat deze markten interessante beleggingskansen bieden voor ervaren beleggers’, stelt Samy Muaddi, Hoofd Emerging Markets Fixed Income bij T. Rowe Price, vandaag.

De beleggingscategorie wordt vaak over het hoofd gezien, doorgaans door misvattingen. ‘Ja, er zijn risico’s, maar die zijn vaak lager dan gedacht. Ook een gebrek aan kennis en lokale expertise bij beleggers speelt het segment parten. Het is noodzakelijk om de fundamentals van de onderliggende bedrijven goed te kennen. Die fundamentals zijn over het algemeen solide. Veel uitgevende bedrijven hebben in de afgelopen jaren hun schuld geherfinancierd, naar langere looptijden. Ze houden meer liquiditeiten in kas aan – een reactie op de verstoringen op de wereldwijde financiële markten als gevolg van renteverhogingen door centrale banken. Dat ondersteunt hun kredietwaardigheid.’

‘We zien dat klanten met beperkte ervaring in opkomende markten meestal kiezen voor staatsobligaties uit opkomende markten’, vervolgt Muaddi. ‘Maar naarmate ze meer vertrouwd raken met de beleggingscategorie, kiezen ze vaker ook voor een allocatie naar bedrijfsobligaties. Bedrijfsobligaties in opkomende markten zijn een iets complexer verhaal, omdat je de visie op staatsobligaties en die op bedrijfsobligaties moet combineren en toepassen. Dat vereist expertise en ervaring.’