San Lie: Geen wapens in beleggingsportefeuilles

San Lie: Geen wapens in beleggingsportefeuilles

Duurzaam beleggen Oorlog Oekraïne ESG
San Lie-ASN Bank-980x600.jpg

Door San Lie, Directeur van ASN Impact Investors

De oorlog in Oekraïne is een van de belangrijkste thema’s die beleggers op dit moment bezig houdt. Het conflict heeft de afgelopen weken – naast de sterk opgelopen inflatie – grotendeels het beeld en de volatiliteit op de financiële markten bepaald.

Sommige beleggers menen van deze oorlog te moeten profiteren. Ik vind dat een moreel verwerpelijke gedachte en zou geen ‘brood’ willen verdienen aan de (letterlijke) dood van een ander.

Op de dag van schrijven, is het conflict al bijna vier weken aan de gang. Vanaf dag één kijk ik met huivering en ontzetting naar de verschrikkelijke beelden die af en toe op mijn scherm voorbijkomen. Beelden van onschuldige burgers die geraakt worden, van stervende vrouwen en kleine kinderen. Simpelweg verschrikkelijk en aangrijpend.

Oorlog hoort geen beleggingskans te zijn

Beleggers denken in kansen en risico’s. Dat begrijp ik. Daarvoor loop ik lang genoeg mee in deze wereld. Ook wij denken op die manier: kijken naar kansen in toekomstbestendige bedrijven die we nodig hebben in die vreedzame en duurzame samenleving die wij nastreven en tegelijkertijd kijken naar risico’s van sectoren en bedrijven die vervuilend en vernietigend zijn en die we hopelijk in de toekomst niet meer nodig hebben.

Ten aanzien van oorlogen en gewapende conflicten denk ik niet in termen van kansen, maar alleen maar in termen van risico’s. Oorlog op zichzelf is voor mij al een onnodig iets en met dood en verderf wil ik als belegger gewoon helemaal niets te maken hebben. Ik kan mij er ook helemaal niets bij voorstellen dat je als belegger in een bedrijf wilt zitten dat er baat bij heeft dat er een conflict ontstaat en waarvan de omzet en toeneemt naarmate het conflict escaleert, met alle doden en zwaargewonden als gevolg. Dan heb je als belegger gewoon bloed aan je handen.

Wat dat betreft voel ik mij helemaal thuis bij mijn huidige werkgever, waar we niet beleggen in bedrijven die zich mengen in of profiteren van oorlogen of gewapende conflicten, of die werkzaam zijn in de wapenproductie of de wapenhandel. Dat betekent dat we afzien van elke vorm van beleggen in bedrijven die werkzaam zijn in de ontwikkeling, de productie, het onderhoud, het testen, de opslag en de distributie van of handel in wapens.

Wapens: een noodzakelijk kwaad?

Kritische lezers onder u zullen zeggen: ja, maar een land heeft toch wapens nodig om zich te kunnen verdedigen? Of voor vredesmissies? Wij maken echter geen uitzondering tussen defensieve en offensieve toepassingen. Dit onderscheid is namelijk niet altijd even makkelijk te maken en kan ook afhangen van het perspectief. Daarnaast kunnen de voor verdedigingsdoeleinden gebruikte wapens ook terecht komen bij regimes en landen die moeilijk te verantwoorden zijn.

Laten we vooral hopen dat de situatie in Oekraïne snel verbetert voor de inwoners van het land. Daar zou ik als belegger, maar vooral als persoon, heel blij mee zijn.

San Lie is Directeur van ASN Impact Investors. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.