Achmea IM: Overheden aan het roer

Achmea IM: Overheden aan het roer

Vooruitzichten
Outlook vooruitzicht (10) aan het roer.jpg

Elk half jaar vindt een update van onze macro-economische scenario’s plaats. We toetsen de scenario’s aan de actualiteit en houden de onderliggende aannames tegen het licht. Sinds medio 2020 hanteren we het basisscenario ‘3L - Debt Trap’. In grote lijnen handhaven we dit scenario.

In de kern blijft het een scenario met lage economische groei, lage inflatie, lage rentes, hoge schuldquotes en gematigde rendementsverwachtingen. We zien wel een verschuiving in beleidsprioriteiten en we introduceren een alternatief scenario genaamd ‘New Deals’. In dit scenario neemt de rol van de overheid op diverse vlakken verder toe, via beleidsacties die gericht zijn op macro-stabilisatie, versterken van sociale cohesie en klimaattransitie.

‘New Deals’: rol overheid wordt dominant

In het alternatieve scenario ‘New Deals’ neemt de rol van de overheid verder toe. De overheid stuurt via grote en effectieve beleidsacties actief op macro-stabilisatie, sociale cohesie en klimaattransitie. In dit scenario veronderstellen we dat de verwachte economische groei en inflatie hoger zijn dan in ‘3L - Debt Trap’. Hierdoor verwachten we ook hogere nominale en reële rentes op middellange en lange termijn.

Het scenario heeft kenmerken van ‘oververhitting’. Overheden stimuleren de vraagkant van de economie via verschillende kanalen. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende noodpakketten gericht op macro-stabilisatie, zoals het ‘American Jobs Plan’ in de Verenigde Staten en het EU-Herstelfonds in Europa. De overheid pakt in dit scenario ook een actieve rol in de klimaattransitie. De Europese Unie heeft in juli een ambitieus en omvangrijk klimaatpakket gepresenteerd dat de hele samenleving zal raken.

Samenvatting

• We handhaven in grote lijnen ons basisscenario ‘3L – Debt Trap’ waarin de verwachte economische groei, inflatie en renteniveaus laag zijn. De schuldquotes zijn hoog en voor westerse overheden dreigt een schuldenval.

• We introduceren het alternatieve scenario ‘New Deals’. In dit scenario neemt de rol van de overheid verder toe en ligt oververhitting van de economie op de loer.

• We handhaven het alternatieve scenario ‘The Great Retreat’. In dit scenario is sprake van milde stagflatie en zijn de reële verwachte rendementen voor veel beleggingscategorieën negatief.

• De verwachte rendementen voor de middellange termijn zijn in alle scenario’s laag. Dit komt door de lage rentes in de eurozone en de verder opgelopen waarderingen van risicovolle beleggingen.

• De kans op hogere inflatie neemt toe vanwege de toegenomen tolerantie van centrale banken voor inflatie, de forse overheidsstimulansen, mogelijke loonkostenstijgingen en de stijging van de productiekosten door nearshoring (afname globalisering).

• Financiële markten zijn door de hoge waarderingen kwetsbaar voor tegenvallers en acties van autoriteiten domineren de fundamentals. Effectieve diversificatie blijft van cruciaal belang en inflatiegevoelige beleggingen verdienen een plek in de beleggingsportefeuille van pensioenfondsen.