Amundi: Daling Europese bedrijfswinsten vergelijkbaar met 2008

Amundi: Daling Europese bedrijfswinsten vergelijkbaar met 2008

Vooruitzichten
Recessie2.jpg

De daling van de winst per aandeel (wpa) van Europese bedrijven kan vergelijkbaar of groter zijn dan die in de crisis van 2008, gegeven de ongekende maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Dit stellen aandelenanalisten van Amundi in hun outlook voor mei. 

Hoofd aandelenresearch Kasper Elmgreen, hoofd strategie ontwikkelde markten Eric Mijot en senior aandelenstrateeg Ibra Wane verwachten een recessie die pas eind 2020 of in het begin van 2021 eindigt.

Het gevolg voor de aandelenmarkt is dat herstel als na de krach van 1987 onwaarschijnlijk is en de crisis van 2008 een beter referentiepunt biedt. Toen de kredietcrisis in 2009 eindigde, was de gemiddelde wpa in Europa 57% lager dan ervoor. ‘Ditmaal zou de wpa-daling equivalent – of zelfs erger – kunnen zijn, gegeven de ongekende beperkende maatregelen’, schrijven de Amundi-strategen.

Ze wijzen op de grote verschillen tussen sectoren. Auto-industrie en financiële dienstverlening werden destijds het hardst geraakt, terwijl nutsbedrijven, telecom, gezondheidszorg en consumentenproducten het redelijk bleven doen. Nu raden de analisten aan om te letten op kwaliteit van de winst en sterke bedrijfsbalansen. Kansen zien ze vooral in de sectoren gezondheidszorg, consumentengoederen en nutsbedrijven.