M&G: Hopen op een T-herstel voor thuisblijvers

M&G: Hopen op een T-herstel voor thuisblijvers

Vooruitzichten
Grafiek Handel analyse.jpg

Recessies en de aanloop ernaartoe volgen meestal een typisch patroon. Ze ontstaan door krappe financiële omstandigheden, een bubbel die knapt, een dramatische stijging in olieprijzen, of een combinatie hiervan, schrijft Richard Woolnough van vermogensbeheerder M&G. Maar deze keer is het anders, volgens hem: we hebben te maken met een thuisblijfrecessie.

Het coronavirus veroorzaakt een recessie die wordt ingeleid door de beleidsmakers zelf en niet het gevolg is van een beleidsfout, meent de fondsmanager. “Als reactie op het virus sporen overheden mensen aan minder actief te zijn. De economische groei stort dan in en daar lijden de spreads op obligaties op hun beurt weer onder.

“Gelukkig passen centrale banken nu al hun beleid aan. Het duurt ongeveer twee jaar voor we echt het effect van monetair beleid op de economie voelen. De Fed staakte begin 2019 al met het verhogen van de rente en daarna werd weer een verlaging ingezet. De ECB heeft wellicht weinig bewegingsruimte meer, maar de Fed en de BoE hebben dat nog wel. Op dit moment heeft de economie dus nog een voorsprong op de recessie.”

Woolnough stelt dat een recessie normaal uit drie stadia bestaat. Waarin verschilt deze crisis?

Fase 1 – De recessie in

“Een recessie is onvermijdelijk; om ons heen gebeurt weinig”, schrijft Woolnough. “Mensen geven minder uit en vooral bedrijven in de reisbranche hebben het zwaar omdat er abrupt een eind is gekomen aan de uitgaven in die sector.

Recessies hebben meestal de vorm van een V of een U. Er is sprake van een U-vorm omdat er in veel landen sprake is van een plotselinge dramatische val van het bbp.

Fase 2 – Herstel van de economie

Gezien de ernst en de snelheid waarop we in een recessie zijn beland als gevolg van het virus en de uitzonderlijke sociale preventiemaatregelen, kunnen we vrij goed inschatten wanneer de recessie weer voorbij is en hoe het herstel eruitziet. Als er over ongeveer drie maanden genoeg groepsimmuniteit is opgebouwd, zal het crisisbeleid worden teruggedraaid en kunnen we weer een normaal leven leiden. De economische opleving zal enorm zijn omdat mensen niet meer thuis hoeven te zitten. Uit de economische cijfers zal dan blijken dat het gaat om een rap herstel: het gaat dan niet langer om een U of een V-vormige conjunctuur, maar om een I-herstel. Dan maken we de grootste sprong ooit van het bbp op week- of maandbasis mee.

Fase 3 – Na de recessie

De enorme klap en het supersnelle herstel zal economische schade berokken. Ten eerste op het niveau van ondernemings- en consumentenvertrouwen en ook als gevolg van de ongekende pijn die we lijden door de recessie. Het gedrag van mensen zal misschien veranderen en kwetsbare bedrijven die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen op korte termijn zullen de klap moeten zien te overleven. Terwijl sommige uitgaven, zoals het kopen van nieuwe auto’s, zullen worden uitgesteld, lijden sommige bedrijven, zoals de horeca, onherstelbaar verlies. Aan de andere, wat positievere kant van de medaille lijkt het er nu op dat weinig mensen hun baan zullen verliezen tijdens de recessie omdat ook veel bedrijven het zware weer zullen weten te trotseren. Gelukkig zijn er op landsniveau ook een aantal maatregelen genomen om bedrijven die het moeilijk hebben te helpen.

De groei keert na de recessie terug, maar zal vooralsnog niet hetzelfde niveau bereiken als voor de crisis. Daarom is deze recessie t-vormig: de conjunctuur glijdt hard en snel af, het herstel vliegt vrij recht omhoog en blijft dan steken op normale economische waarden. Als de beleidsmakers besluiten om hard in te grijpen en de economische vlucht naar beneden een halt toe te roepen, gaan wij uit van een T(en niet het eerder genoemde t)-herstel. Dus een groeiniveau waaraan we gewend waren geraakt.

Voor obligatiebeleggers is het zoals altijd van belang om te diversificeren. Wij voorzien dat het aantal high yield defaults stijgt. Uit het verleden blijkt dat 30% van de bedrijven met een high yield status na een crisis binnen vijf jaar omvallen. Van de zogeheten investment grade bedrijven valt slechts 2% om.

Deze crisis is met geen andere te vergelijken. We weten wat er gebeurt en hebben ook een beter beeld van hoe lang de recessie gaat duren. Centrale banken en overheden doen wat ze kunnen om ons door deze bbp-flashcrash heen te loodsen.