Schroders: Outlook 2020 – Kansen in Europese cyclische aandelen

Schroders: Outlook 2020 – Kansen in Europese cyclische aandelen

Aandelen Vooruitzichten Europa
Eurozone.jpg

Er gloren kansen in Europese cyclische aandelen, nu beleggers oog beginnen te krijgen voor een aanstaand herstel in Europa, stellen Martin Skanberg en James Sym, fondsbeheerders in Europese aandelen bij Schroders in hun Outlook 2020: European Equities.

Hoofdpunten:

  • Overheden schroeven mogelijk hun uitgaven op. Maar aandelenprestaties zijn daar niet afhankelijk van.
  • Het verschil in waardering tussen diverse marktsectoren is veelzeggend.
  • Interessante sectoren zijn onder meer de maakindustrie, olie en gas-dienstverleners en banken.

Er waren genoeg redenen om in 2019 uit de buurt van Europese aandelen te blijven, denk alleen maar aan het handelsconflict, Brexit en zwakke economische groei. Toch is de MSCI EMU index dit jaar 24% gestegen. Beleggers moeten ook komend jaar zich niet laten afleiden door ruis op politiek- en handelsvlak, stelt Skanberg.

Cyclische aandelen winnen het van groei

De ECB heeft al een ruimer beleid aangekondigd. Doorslaggevend is of landen bereid zijn overheidsstimulering in te zetten. In Duitsland ligt dat politiek gevoelig. Maar ook zonder die stimulans zijn er kansen te vinden in Europese aandelen. Europa is goedkoper geprijsd dan de VS. De MSCI EMU koerst tegen een k/w van 17,5, terwijl de S&P500 een k/w van 19,1 heeft.

Defensieve groeiaandelen hebben een enorme prijsstijging achter de rug, zeker vergeleken met waardeaandelen. Een teleurstelling in de groeicijfers kan zomaar een scherpe marktreactie veroorzaken. Cyclische aandelen zijn relatief laag geprijsd, met name in de maakindustrie. Maar er zijn tekenen dat beleggers oog krijgen voor mogelijk herstel.

Rotatie van groei naar waarde

James Sym vraagt zich af of de rotatie van groei naar waarde doorzet. Het vervolg zal met name afhankelijk zijn van data. Sym denkt dat de markten op een scharnierpunt staan, gesteund door de verschuiving van de beleidsmakers richting een meer expansief belasting- en uitgavenbeleid. Relatieve waarderingen blijven hoog, wat ook pleit voor een beweging van groei naar waarde.

Door zijn bedrijfsbezoeken valt het Sym op dat Europese bedrijven meer uitgeven dan de afgelopen jaren. De verwachting is dat de kapitaalbestedingen gaan groeien. Ondertussen lijkt ook de consumptie sterk, met stijgende lonen en dalende werkloosheid. De zaadjes van een Europees herstel zitten in de grond.

Olie en gas, banken en halfgeleiders

Cyclische waardeaandelen lijken goedkoop. Sym denkt dat het keerpunt in de cyclus is bereikt, met meer gesynchroniseerde groei in 2020. In het oog vallen vooral de minder geliefde sectoren in de markt. Potentieel zit er in de olie en gas dienstverlening, die tegen lage waarderingen koersen. Bij banken zijn ook kansen te vinden. Halfgeleiders hebben al een opmars achter de rug, toch ziet Sym ook daar nog verder potentieel om te stijgen. Software en computerdienstverlening bieden eveneens kansen.