MFS: Obligatiebeleggers missen signalen dat rente verder kan dalen

MFS: Obligatiebeleggers missen signalen dat rente verder kan dalen

Rente Obligaties
Rente (01)

Obligatiebeleggers lijken een belangrijk signaal over de rentestand te missen, een signaal dat wordt afgegeven door de aandelenmarkt. De technologische ontwikkelingen zorgen in veel sectoren namelijk voor prijsoorlogen waardoor disinflatie ontstaat. De rente zou als gevolg hiervan nog wel eens verder kunnen dalen, stelt beleggingsstrateeg Rob Almeida van vermogensbeheerder MFS in zijn Strategist’s Corner ‘What equity investors signaled that bond investors missed’.

Een ander signaal dat de rente kan dalen is de enorm goede ontwikkeling van groeiaandelen vergeleken met waarde-aandelen. “Is het mogelijk dat de ongekende outperformance van groeiaandelen over waarde-aandelen het afgelopen decennium een signaal is dat de rente wereldwijd verder zal dalen, zo niet helemaal naar nul? Misschien dat obligatiebeleggers, net als beleggers in aandelen voorafgaand aan de financiële crisis, een signaal negeren dat een belangrijke waarschuwing voor ze is”, aldus Almeida.

“De inflatie blijft laag, ondanks de enorme stimuleringsmaatregelen. Misschien moeten de obligatiebeleggers eens kijken naar wat er in een groot aantal industrieën gebeurt, in plaats van zich slechts bezig te houden met het symptoom dat de lage inflatie is.’

Dan zouden ze kunnen zien dat er prijsoorlogen zijn als gevolg van technologische ontwikkelingen die zorgen voor grotere prijstransparantie en onder meer een betere goederentoevoer. De prijsoorlogen zorgen voor deflatie.”