Mainfirst: Hoe profiteren van structurele trends in een veranderende wereld?

Mainfirst: Hoe profiteren van structurele trends in een veranderende wereld?

mainfirst-hoe-profiteren-van-structurele-trends-in-een-veranderende-wereld_1_Mw4WwH.jpg

De wereld verandert steeds meer als gevolg van de technologische vooruitgang. De vraag voor beleggers is hoe ze de veranderingen met het grootste groeipotentieel kunnen identificeren en hoe ze rendement kunnen genereren.

Frank Schwarz en zijn team bij MainFirst focussen zich op deze vragen en identificeren toekomstige trends en bedrijven die daar waarschijnlijk van zullen profiteren. In deze context ziet het team China als een belangrijk land. Het heeft zich namelijk als strategisch doel gesteld om tegen 2025 niet alleen veel toekomstgerichte ontwikkelingen te implementeren, maar ook om ze verder vooruit te helpen. Daartoe investeert de staat jaarlijks ruim twee procent van het bruto binnenlands product in innovatieve projecten zoals alternatieve vormen van energie zoals wind en water. Deze ontwikkeling wordt onderstreept door de toename van het aantal octrooiaanvragen uit China met een factor tien ten opzichte van tien jaar geleden.

Drijfveren van verandering

Maar een octrooi alleen is geen garantie voor succes. Daarnaast is een daling van de prijzen steeds noodzakelijk. Hierdoor wordt het commerciële gebruik van uitvindingen in de eerste plaats mogelijk. De  opslagcapaciteit van apparaten bedraagt nu vele gigabytes, terwijl de kosten sterk gedaald zijn. Dat is een van de redenen waarom we vandaag meer op onze smartphone kunnen opslaan dan 15 jaar geleden op een veel grotere en duurdere desktopcomputer. Deze evolutie geldt ook voor verschillende andere innovaties zoals lithium-ionbatterijen, waarvan de ontwikkeling en het gebruik nog in de kinderschoenen staat en die onder andere ook op een innovatieve manier gebruik kunnen maken van hernieuwbare energieën.

Energie als structurele groeitendens

De technologie voor de opslag van energie met behulp van lithium-ionbatterijen is ongeveer 80 jaar geleden uitgevonden. Maar de verdere commerciële ontwikkeling is pas sinds ca. 2005 zo ver gevorderd dat de batterijen steeds intensiever gebruikt kunnen worden. Alleen al tussen 2005 en 2017 daalde de prijs met een factor zes (van ca. 1300 tot 209 Amerikaanse dollar). Dit heeft een aanzienlijke invloed op de mogelijke toepassingen. Tesla is een bekende onderneming die profiteert van deze ontwikkeling, eigen onderzoek doet en de technologie gebruikt voor veel meer dan alleen haar elektromotoren. Tesla gebruikt de batterijen ook voor de opslag van energie in het windpark Hornsdale in Zuid-Australië, dat een ontladingscapaciteit heeft van 100 MW en een energieopslagcapaciteit van 129 MWh. Daarmee is het de grootste batterijopslagfaciliteit ter wereld. De implicaties van deze ontwikkeling zijn enorm. Hernieuwbare energie heeft immers het ongelooflijke voordeel dat de energieproductiekosten bijna nihil zijn eenmaal de infrastructuur operationeel is.

Profiteer van de veranderende tijden

Frank Schwarz en zijn team, die het MainFirst Global Equities Fund beheren, volgen deze tendensen op de voet en beleggen op basis van hun analyse in bedrijven als Tesla die innovatieve ontwikkelingen zoals energieopwekking aansturen. In het licht van zijn voortdurende groei onderzoekt China hernieuwbare energieën, onder andere om de toenemende honger naar elektriciteit te stillen. Het is waarschijnlijk dat tegen 2030 ongeveer negen van de 15 grootste steden ter wereld Chinees zullen zijn. Dit zal niet alleen enorme investeringen in de energieproductie vereisen, maar zal ook betekenen dat de macht van de consument zal toenemen. Het privévermogen zal in China met maar liefst 180 procent toenemen in de komende 10 jaar, tot bijna 70 miljard Amerikaanse dollar. Daarmee komt China dan op de tweede plaats, na de VS, die een geschat privévermogen van 75 miljard Amerikaanse dollar zullen bereiken. Een ontwikkeling die niet alleen de groei in de energiesector zal stimuleren, maar ook in andere sectoren, zoals financiële transacties of luxegoederen. Bedrijven die daar waarschijnlijk van zullen profiteren zijn niet alleen de Chinese reuzen Alibaba en Tencent, maar ook internationale producenten van luxegoederen zoals LVMH, Kering of Canada Goose.