BLI: Ondanks economische vertraging blijft recessie weinig waarschijnlijk

BLI: Ondanks economische vertraging blijft recessie weinig waarschijnlijk

bli-ondanks-economische-vertraging-blijft-recessie-weinig-waarschijnlijk_1_XYs8s4.jpg

Hoewel de economische cijfers nog altijd bevestigen dat de wereldeconomie trager groeit, lijkt er in de meeste landen geen recessie aan te komen. Dat is de mening van Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, en zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

In de Verenigde Staten blijft de arbeidsmarkt het goed doen. Zo groeide de werkgelegenheid in januari bijzonder sterk, ondanks de gedeeltelijke sluiting van de overheidsdiensten. In Europa is de vertraging duidelijker merkbaar. “Het bbp van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar met amper 0,2% gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is het laagste cijfer in vier jaar”, zegt Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. “De groei in Japan blijft in sterke mate afhangen van het conflict tussen China en de VS, dat de investeringen afremt in China en daardoor de vraag naar Japanse kapitaalgoederen drukt.” In China hebben de autoriteiten naar aanleiding van de economische vertraging monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen getroffen die de groei halverwege het jaar zouden kunnen ondersteunen.

VS en Europa laten monetair beleid ongewijzigd

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse Federal Reserve de rente ongewijzigd gelaten op de eerste bijeenkomst van het monetair comité dit jaar. De bovengrens van de Fed Funds-rente bleef daardoor op 2,5%. “De centrale bank heeft haar communicatie over het toekomstige beleid echter aangepast. Zij heeft nu geen haast meer om de rente nog te verhogen, terwijl zij voordien het tempo van de renteverhogingen in stand wilde houden”, benadrukt de Luxemburgse econoom. Volgens voorzitter Jerome Powell is die aanpassing gerechtvaardigd door de talrijke negatieve factoren die op de conjunctuur wegen, zoals de economische vertraging in China en Europa, de onzekerheid rond de brexit, de handelsoorlog met China en de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten. In Europa heeft de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank het monetaire beleid op zijn eerste bijeenkomst van het jaar niet gewijzigd.

Beurzen stijgen fors in januari

Na de sterke correctie van december zijn de beurzen in januari fors opgeveerd. De voornaamste indexen gingen er dan ook flink op vooruit. “Ook sectoraal gezien liep het herstel vrij gelijk. De beste prestatie werd neergezet door de energiesector, en zelfs de zwakste, de nutssector, is nog behoorlijk gestegen.”

Rente op staatsobligaties blijft dalen

In januari heeft het beursherstel de situatie op de obligatiemarkten niet doen keren. De rente op staatsobligaties is dan ook verder gedaald. De tienjaarsrente ging iets lager in de VS en in ruimere mate in de eurozone. “Het vooruitzicht op een economische vertraging en een verdere daling van de inflatiedruk houdt de lange rente laag”, besluit Guy Wagner.