UBS AM: Tekenen van herstel op infrastructuurmarkt

UBS AM: Tekenen van herstel op infrastructuurmarkt

Infrastructure
Infrastructuur.jpg

UBS AM ontwaart een positiever sentiment op de infrastructuurmarkt, aangewakkerd door het stabielere macro-economische klimaat en de waarderingen die standhouden. Dat schrijft de vermogensbeheerder in zijn nieuwste IPM Monthly.

Volgens dataleverancier Preqin bedroeg de wereldwijde instroom in infrastructuur in het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer 35 miljard dollar. Dat is zeven keer meer dan de 5 miljard dollar die in het eerste kwartaal van 2023 werd opgehaald. De sterke groei is meer dan welkom na de zwakke instroom in 2023.

De dealactiviteit begint ook aan te trekken, vooral in de meer ontwikkelde markten. Het is nog te vroeg in het jaar om van daadwerkelijke transacties te spreken. Toch waren er in het eerste kwartaal 30 procent meer deals in de maak in Noord-Amerika en Europa dan in het eerste kwartaal van 2023, aldus dataplatform Inframation.

In onze branche leidt instroom tot deals, en deals leiden tot meer instroom. Volgens Preqin heeft private, niet-beursgenoteerde infrastructuur nog steeds meer dan 300 miljard dollar in de pijplijn zitten die het in 2021 en 2022 heeft opgehaald. Verkopers van infrastructuur zijn weer zichtbaar in de markt, en we verwachten de rest van dit jaar een opleving van de activiteit.

Wat betreft vastgoed, meent UBS AM dat de bodem van de waardecorrecties inmiddels is bereikt. Toch zal het herstel van het aantal transacties waarschijnlijk afhangen van de rentevooruitzichten. In zijn basisscenario gaat UBS AM uit van een geleidelijke verbetering in de tweede helft van 2024 en een daadwerkelijke omslag in 2025.

Als de rentes langer hoger blijven, komt dat niet ten goede van het rendement van private equity. Maar als er een marktconsensus ontstaat over de huidige waarderingen, is de kans groter dat meer niet-beursgenoteerde bedrijven van eigenaar veranderen, stelt UBS AM.

De markt zat in 2023 grotendeels vast, waardoor rendementsuitkeringen op private-equityinvesteringen aanzienlijk terugliepen. Maar als inderdaad meer activa van eigenaar wisselen, kunnen private-equityspelers vaker rendementen uitkeren aan hun beleggers waardoor er weer ruimte komt om nieuw kapitaal op te halen met name voor private-equityfondsen die gericht zijn op het middensegment van de markt.