BlackRock: Impact vereist een realistische afweging
BlackRock: Impact vereist een realistische afweging

De natuur is cruciaal voor de economie, en schade aan ecosystemen leidt tot toenemende financiële risico’s. Beleggers kunnen een rol spelen door natuurherstel te financieren of natuurschade te beperken. Real world impact vereist echter balans, stelt Cherry Muijsson, Director, Multi-Asset Strategies and Solutions bij BlackRock. Financial Investigator sprak met haar.
Door Esther Waal
Hoe groot is het universum van beleggingen met real world impact op het gebied van biodiversiteit en natuur op dit moment?
‘Om het investeerbare universum te definiëren, moet je inzicht hebben in de concrete bedreigingen voor natuur en biodiversiteit. Volgens IPBES zijn er vijf directe oorzaken van natuurverlies: veranderingen in het gebruik van land en zee, directe exploitatie van organismen, klimaatverandering, vervuiling, en invasieve uitheemse soorten. Deze oorzaken verschillen per locatie en ecosysteemtype. Het is belangrijk om te begrijpen welke activiteiten deze bedreigingen veroorzaken; het ENCORE-framework is daarbij een nuttig hulpmiddel.
Onze investeringsvisie is gebaseerd op een ‘theory of change’ die gericht is op het verminderen van de druk op de natuur via vier soorten oplossingen: 1) efficiënter gebruik van natuurlijk kapitaal – zoals precisielandbouw, 2) ondersteuning van een circulaire economie door afval te verminderen en terug te winnen – bijvoorbeeld bedrijven die afval gebruiken om nieuwe producten te maken, 3) herstel van natuur – zoals herbebossing, en 4) benutting van natuurlijk kapitaal voor nieuwe producten of bedrijfsmodellen – bijvoorbeeld door gebruik te maken van opkomende alternatieven uit de synthetische biologie.
Binnen herstel en behoud zijn er investeringskansen, voornamelijk via de markt voor groene obligaties en fondsen die positief zijn voor biodiversiteit in bosbouw en landbouwgrond. We kijken ook naar op de natuur gebaseerde oplossingen. In 2024 bereikte de uitgifte van duurzame obligaties $ 1 biljoen, en de cumulatieve markt zal naar verwachting in 2025 de $ 5 biljoen overschrijden. Een groeiend deel van deze markt is gericht op biodiversiteit en natuurgerelateerde thema’s. In 2024 had 16,5% van de uitgegeven duurzame obligaties betrekking op natuurgerelateerde thema’s.
We kennen ook de financieringsbehoefte. Het Global Biodiversity Framework (GBF) schat dat er jaarlijks meer dan $ 1,2 biljoen nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en ecosysteemdiensten te herstellen tegen 2030. Op dit moment bedraagt biodiversiteitsfinanciering ongeveer $ 208 miljard per jaar. Het grootste deel hiervan wordt naar verwachting door overheden gefinancierd via herstelprogramma’s.’
Hoe zal de marktwaardering van natuur en ecosysteemdiensten zich ontwikkelen?
‘Wij verwachten dat natuur en ecosysteemdiensten in toenemende mate door markten zullen worden geprijsd. Het verlies van ecosysteemdiensten vormt een reëel financieel risico en dat risico zal waarschijnlijk eerder tot uiting komen dan sommige klimaatgerelateerde effecten. De Wereldbank schat dat het jaarlijkse economische verlies vanaf 2030, onder een ‘business as usual’scenario, tussen de $ 90 en $ 225 miljard zal bedragen. Dit verlies wordt veroorzaakt door een afnemende bestuivingsgraad, het verdwijnen van natuurlijke koolstofopslag, en het verlies van visserij- en houtproductie. Als een breder scala aan natuurlijke hulpbronnen wordt meegenomen en het tempo van uitputting versnelt, kan dit economische verlies nog groter uitvallen.
Wat betreft de markten, zien we dat nog niet alle ecosysteemdiensten worden ingeprijsd. Maar sommige wel – met name de meer tastbare, zoals water. Onze analyse laat bijvoorbeeld zien dat bedrijven die water efficiënt gebruiken, historisch gezien een hoger rendement hebben behaald dan bedrijven met een intensiever waterverbruik. Meer transparantie, onder andere via de TNFD, kan leiden tot herwaardering van natuurgerelateerde risico’s en kansen.’
Kun je voorbeelden noemen van beleggingen met real world impact op het gebied van biodiversiteit en natuur?
‘Een vraag die beleggers zichzelf zouden moeten stellen, is: focus je op het financieren van wat al gepland is, of financier je wat nog niemand financiert?
Het is bijvoorbeeld mogelijk om de druk op de natuur te verlichten door te investeren in groene obligaties die specifiek projecten financieren met betrekking tot herstel. De Braziliaanse commerciële bank Itau kondigde een uitgifte van een private obligatie ter waarde van $ 250 miljoen aan voor biodiversiteits- en sociale initiatieven in Brazilië, samen met de IFC en IDB Invest. De opbrengsten zullen worden gebruikt voor het herstel van gedegradeerde gronden, het behoud van inheemse vegetatie en het bevorderen van goede landbouwpraktijken.
Maar het is ook mogelijk om direct in natuurbehoud te investeren, bijvoorbeeld met concessionele leningen of mechanismen, of te investeren in de private markten voor nieuwe initiatieven. In het VK werd Biodiversity Net Gain ingevoerd, wat verplicht is voor ontwikkelaars. Zij moeten een netto winst van 10% in biodiversiteit op de locatie garanderen, en als dit niet mogelijk is, moeten ze credits kopen van de overheid. De overheid fungeert als tussenpersoon door herstelprojecten te faciliteren die biodiversiteitseenheden genereren, die vervolgens door ontwikkelaars worden gekocht om aan hun verplichtingen te voldoen.’
Hoe kun je sturen op zowel impact als financiële doelstellingen?
‘Beleggers moeten zich bewust zijn van waar ze impact willen maken en of ze bereid zijn concessionele financieringsvoorwaarden te gebruiken of risicovollere investeringen aan te gaan.
Natuurherstelprogramma’s worden vaak uitgevoerd in opkomende economieën. Beleggers kunnen een rol spelen door concessioneel kapitaal te verstrekken voor projectfinancieringsactiviteiten, bijvoorbeeld via capaciteitsopbouwsubsidies, die extra investeringen kunnen aantrekken om projecten op te schalen. Deze rol wordt vaak gespeeld door multilaterale ontwikkelingsbanken via blended finance-structuren.
Het is ook mogelijk te investeren in natuuren landbouwtechnologie, maar deze bedrijven bevinden zich vaak in de venture capital-markt met hogere risicoprofielen.
Beleggers kunnen impactdoelen en financiële doelstellingen balanceren door een multi-asset-benadering. Risicovollere asset classes kunnen worden gecombineerd met vastrentende oplossingen om het algehele portefeuillerisico en de rendementsprofielen te mitigeren.’
Welke risico’s spelen hierbij en hoe gaan jullie daarmee om?
‘Risico’s zijn zowel financieel als resultaatgerelateerd. Veel impactfondsen hebben een beperkt trackrecord en sommige asset classes zijn mogelijk niet goed begrepen vanuit een institutioneel perspectief. Het verkrijgen van inzicht in de implementatierisico’s en het opzetten van mitigerende maatregelen is essentieel.
Risico’s met betrekking tot de resultaten mogen ook niet worden genegeerd. Zo zijn er herbebossingsprojecten die worden beïnvloed door bosbranden of andere projectgerelateerde risico’s, waardoor de beoogde resultaten mogelijk niet worden behaald. Biodiversiteit is zelfs nog complexer, omdat de tijdshorizon voor herstel decennia kan zijn –vaak langer dan sommige beleggingshorizonnen. En de herstellende impact van regeneratieve landbouwpraktijken wordt continu onderzocht, waarbij de werkelijke resultaten onzeker zijn.’
In hoeverre is samenwerking met NGO’s belangrijk?
‘NGO’s beschikken over een schat aan kennis door de daadwerkelijke uitvoering van natuurbehoudprojecten ter plaatse. Zij kunnen aangeven welke praktijken het meest waarschijnlijk positieve biodiversiteitsresultaten bevorderen en ze kunnen optreden als adviseurs voor operationele partners, om onbedoelde schade te voorkomen. Ze zijn ook een cruciale partner om lokale gemeenschappen en inheemse volkeren te betrekken en ervoor te zorgen dat hun stemmen meetellen, wat bijdraagt aan de langdurige duurzaamheid van een investering.’
Wat kun je beleggers meegeven op het gebied van portefeuilleanalyse en impact investing-oplossingen als ze rekening willen houden met biodiversiteit en natuur?
‘Echte impact begint met het scherp in kaart brengen van écht belegbare kansen in je portefeuille. Dit vereist diepgaande kennis van het managen van complexe projecten en de bijbehorende uitdagingen. Daarnaast vraagt het durf om nieuwe investeringscategorieën te omarmen en je portfolioaanpak te herzien. Begrijp de impact en afhankelijkheden, zet de juiste expertise in en combineer een ‘greening finance’-mindset met een ‘financing green’-benadering.’
IN HET KORT Degradatie van de natuur vormt een groeiend financieel risico. Natuurrisico’s worden nog niet volledig ingeprijsd, maar dat wordt op korte termijn wel verwacht. Investeerders kunnen impact maken door natuurherstel te financieren of natuurschade te beperken. Er zijn kansen in diverse asset classes, zoals groene obligaties, bos- en landbouwherstelprojecten, en private equity in natureen agritech. Impact vereist balans, via een combinatie van ‘financing green’ en ‘greening finance’, ondersteund door samenwerking met NGO’s. |