L&G: Groeiende staatsschuld zet toon in obligatiemarkt

L&G: Groeiende staatsschuld zet toon in obligatiemarkt

Obligaties

Hoge begrotingstekorten en stijgende staatsschulden zijn een steeds bepalender factor in de obligatiemarkten, zegt Colin Reedie, obligatiestrateeg bij de Britse vermogensbeheerder L&G.

De trend begon in de coronapandemie, toen regeringen van vooral de rijkere landen extra uitgaven deden om de economische groei op peil te houden. Dit “agressieve” begrotingsbeleid, zoals Reedie het omschrijft, zette zich vervolgens voort onder invloed van geopolitieke spanningen. Na de Russische invasie van Oekraïne en de stijgende olieprijzen die er het gevolg van waren, trokken ontwikkelde landen de portemonnee voor steun aan hun eigen burgers en bedrijven, en aan de Oekraïense defensie. Ook de eigen defensiebudgetten gingen omhoog.

De trend dat politieke besluitvorming een steeds grotere impact heeft op de financiële markten, is ook zichtbaar in de invoerheffingen die de Amerikaanse president Trump afgekondigde op ‘Liberation Day’. De VS lijken de wereldwijde aanvoerketens te willen omleggen in de hoop om een deel van de maakindustrie terug naar de VS te brengen. Dit dwingt andere landen eveneens hun toeleveringsketen anders in te richten.

Deze verandering is kostbaar en kan leiden tot lagere productiviteit. Intussen stijgen de schuldenniveaus van veel landen. De geplande belastingverlagingen van Trumps ‘One big beautiful Bill’ dikken de Amerikaanse schuldenberg nog wat aan. In Duitsland is intussen de rem op het begrotingstekort losgelaten.

Beleggers kijken dan ook met argusogen naar de schuldratio van landen. Bijgaande grafiek laat volgens Reedie zien dat het verwachte schuldenniveau niet houdbaar is. Bovendien ligt het houdbare niveau van schulden nu lager dan kortgeleden nog het geval was.

Als de rentes en yields langdurig hoog blijven, dan wordt het moeilijker om de grote begrotingstekorten in de VS en andere landen te financieren. En dit in een periode waar juist grote investeringen nodig zijn voor het ‘re-shoren’, ‘on-shoren’ en ‘friend-shoren’ van industriële productie, voor defensie, voor klimaatbeleid en voor het ontwikkelen van AI.

De obligatiestrategen van L&G kijken daarom meer dan voorheen naar de impact van politieke besluitvorming en niet alleen naar economische data. Bij hun beleggingen richten zij zich onder meer op obligaties die minder gevoelig zijn voor de conjunctuur en invoerheffingen, zoals kortlopend papier met een BB-kredietbeoordeling.