bfinance: Private markets, flexible credit en hedgefondsen drijven momentum

Institutionele beleggers bewegen zich in de richting van private debt, infrastructuur en gediversifieerde hedgefonds strategieën naarmate de geopolitieke en macro-economische druk selectief risicobeleid in de hand werkt, zo blijkt uit het laatste kwartaalrapport 'Manager Intelligence and Market Trends' van de onafhankelijke investment consultant bfinance.
Activiteit van beleggers
Private markets bleef het belangrijkste segment voor institutionele mandaatactiviteit, goed voor 50% van de zoekopdrachten naar managers in de 12 maanden tot maart 2025, tegenover 43% vorig jaar. Terwijl private equity beperkt bleef, was de vraag naar private debt en infrastructuur onverminderd groot, waarbij deze laatste categorie steeg tot 13% van alle zoekopdrachten binnen private markets. Semi-liquide beleggingen en asset-backed strategieën waren prominent aanwezig, als gevolg van de vraag van beleggers naar stabiele inkomsten met ingebouwde flexibiliteit.
Aandelenmandaten waren goed voor 23% van het totaal aantal zoekopdrachten, een daling ten opzichte van vorig jaar, maar met duidelijke thematische verschuivingen. Wereldwijde aandelen herstelden zich tot 56% van de aandelenmandaten, terwijl beleggers zich steeds meer richtten op opkomende markten, met een sterke activiteit in India, Saudi-Arabië en GEM ex-China. Enhanced index- en systematische aandelenstrategieën wonnen ook aan populariteit, omdat beleggers op zoek waren naar meer consistente, risicobewuste outperformance.
Op het gebied van vastrentend bleef de totale zoekactiviteit stabiel, maar de voorkeuren van beleggers verschoven aanzienlijk. Multi sectorale strategieën stegen tot 20% van de vastrentende mandaten, gedreven door de vraag naar dynamischer duration- en credit exposure management. Daarentegen daalde de belangstelling voor high yield-strategieën tot 7%, als gevolg van zorgen over te hoge waarderingen en volatiliteit van de credit spread. Voor schuldpapier van opkomende markten bleef de vraag aantrekken, gesteund door rendementsverschillen en relatieve kansen op hogere waarde.
De belangstelling voor diversificatiestrategieën nam toe en was goed voor 13% van de mandaten. Beleggers waren vooral geïnteresseerd in mark neutrale, event-gedreven en alternatieve risicopremiestrategieën. Deze laatste leverden in het eerste kwartaal een rendement van +3,7% op, waarmee een sterke en consistente reeks prestaties werd voortgezet die de belangstelling van beleggers aanwakkerde. Systematische strategieën die de richting gevoeligheid verminderen, sloegen ook aan in een kwartaal dat werd gekenmerkt door omslagen en divergentie.
Portfolio design
Te midden van marktvolatiliteit en verschuivende politieke verhoudingen pasten beleggers hun aanpak aan. Het eerste kwartaal werd gekenmerkt door abrupte omslagen in het sentiment als gevolg van de herinvoering van tarieven door de Amerikaanse regering, waardoor de angst voor stagflatie weer oplaaide.
Als gevolg daarvan was er een duidelijke verschuiving naar liquiditeitsallocaties, die afweek van de traditionele verschuiving naar obligaties. Ondertussen bereikte goud recordhoogtes, waarmee het zijn rol als indekking tegen inflatie en geopolitieke instabiliteit bevestigde.
De volatiliteit op de aandelenmarkt beïnvloedde ook de portefeuilleconstructie. Beleggers toonden zich voorzichtig rond Amerikaanse aandelen en draaiden naar Europese markten en specifieke opkomende markten, terwijl ze ook de allocaties verhoogden naar enhanced- en systematische aandelenstrategieën voor duurzame alfa.
Prestaties van managers
De prestaties per beleggingscategorie liepen uiteen. In aandelen presteerde 56% van de actieve wereldwijde managers in het eerste kwartaal beter dan de MSCI ACWI-benchmark, aangevoerd door waarde- en defensieve stijlen. Impactstrategieën bleven echter ondermaats presteren over periodes van één, drie en vijf jaar.
Bij vastrentende waarden presteerden strategieën voor opkomende markten en multi-sector beter, terwijl beheerders van high-yieldobligaties tegenwind ondervonden. Bij de hedgefondsen bleven macro- en trendvolgende strategieën achter, terwijl meer beta-neutrale benaderingen de winst bepaalden.
Oliver Wade, Associate, Investment Content bij bfinance: “Nu de wereldwijde markten te maken hebben met toenemende volatiliteit, aanhoudende inflatie en geopolitieke ontwrichting, heroverwegen beleggers hoe risico wordt verdeeld - niet alleen hoeveel risico wordt genomen. We zien een verschuiving naar beleggingscategorieën en -strategieën die zowel aanpassingsvermogen als veerkracht bieden: private debt, multi-sector credit, real assets en niet-gecorreleerde hedgefondsstijlen. Manager selectie is een meer doelgerichte oefening geworden, waarbij beheerders op zoek zijn naar precisie-instrumenten die passen bij een complexere omgeving.