Wereldwijde financieringsbehoefte in infra van $ 15 biljoen biedt kansen voor duurzame infrastructuur

Wereldwijde financieringsbehoefte in infra van $ 15 biljoen biedt kansen voor duurzame infrastructuur

Infrastructuur
Onderzoek analyse research algemeen (pixabay - Kreatikar).jpg

Recent onderzoek van Global Infrastructure Basel Foundation (GIBF) in samenwerking met Ortec Finance benadrukt het strategische belang en de potentiële voordelen van een hogere portefeuilleallocatie naar duurzame infrastructuur.

Wereldwijd bestaat er voor infrastructuur tot 2040 een investeringskloof van circa $ 15 biljoen, ondanks het strategische belang van infrastructuur voor moderne economieën. Publieke financiering is ontoereikend om het gat op te vullen. Volgens GIBF en Ortec Finance beschikken institutionele beleggers als pensioenfondsen, verzekeraars en sovereign wealth funds over voldoende kapitaal om de kloof zelfstandig te overbruggen. Momenteel bedraagt de gemiddelde allocatie van institutionele beleggers aan infrastructuur echter slechts 5%.

Met de wereldwijde verschuiving naar een koolstofarme economie wordt duurzame infrastructuur een steeds relevantere beleggingscategorie binnen institutionele portefeuilles. Volgens het rapport biedt deze asset class niet alleen stabiele en inflatiebestendige rendementen, maar draagt zij ook bij aan klimaatdoelstellingen en risicobeperking.

Klimaat-scenarioanalyses van Ortec Finance tonen aan dat een verhoging van de allocatie met slechts 5 procentpunt de jaarlijkse portefeuilleprestaties met gemiddeld 0,2 procentpunt kan verbeteren. Onder een net zero-transitiescenario met marktverstoring presteert duurzame infrastructuur zelfs meer dan 20% beter dan conventionele infrastructuur over een periode van 15 jaar.

Daarnaast neemt volgens het rapport de urgentie toe: natuurrampen veroorzaakten in 2024 wereldwijd $368 miljard aan economische schade, waarvan slechts 40% verzekerd was. Beleggingen in infrastructuur die onvoldoende klimaatbestendig zijn, lopen daardoor verhoogde verzekeringskosten en waardeverlies op. Door integratie van veerkrachtmaatregelen stijgt de verzekerbaarheid en waarde van fysieke assets.

Een belangrijke voorwaarde voor opschaling is volgens het rapport echter het effectief inschatten van klimaatrisico’s en de baten van veerkrachtige infrastructuur. De verzekerings- en risicomanagementsector spelen hierin een cruciale rol, onder andere door geavanceerde klimaatrismodellen en innovatieve oplossingen zoals resilience-linked insurance. Ook is standaardisatie essentieel om kapitaal op schaal te mobiliseren. Labels zoals het FAST-Infra Label zorgen voor transparantie, verlagen due diligence-kosten en vergroten het vertrouwen in duurzame infrastructuur als volwaardige asset class.