Max Wassenberg over de impact van de krappe arbeidsmarkt: 'Functietitelinflatie wordt steeds prominenter'

Max Wassenberg over de impact van de krappe arbeidsmarkt: 'Functietitelinflatie wordt steeds prominenter'

Arbeidsmarkt
Max Wassenberg 980 x 600 (foto archief Probability and Partners).jpg

De arbeidskrapte nam in de tweede helft van vorig jaar weliswaar iets af, maar de werkloosheid in Nederland blijft historisch laag. Volgens recente cijfers van het CBS zijn er op iedere 100 werklozen ruim 106 openstaande vacatures, waardoor de arbeidsmarkt nog steeds als ‘gespannen’ wordt beschouwd. Maar wat betekent dit voor de vermogensbeheer- en pensioensector? Hoe lastig is het voor werkgevers om jong talent aan te trekken en vast te houden? En hoe ervaren jonge medewerkers, die pas kort in de sector werken, deze arbeidskrapte? Financial Investigator sprak met Max Wassenberg, Quantitative Risk Consultant bij Probability & Partners.

Wat is de impact van de krappe arbeidsmarkt op de financiële sector?

'De krappe arbeidsmarkt is een blijvend aandachtspunt in Nederland en laat zijn sporen na in vrijwel alle sectoren, waaronder de financiële dienstverlening. Bedrijven ervaren toenemende moeite om gekwalificeerd personeel te werven en te behouden. Werknemers worden nu dan ook vaak benaderd door recruiters met aantrekkelijkere functietitels, waardoor het fenomeen van functietitelinflatie steeds prominenter wordt. De krappe arbeidsmarkt leidt tot hogere loonkosten, een stijgende werkdruk en uitdagingen bij het realiseren van groeiambities. Tegelijkertijd groeit de vraag naar financiële expertise door de complexiteit van regelgeving en technologische innovaties.

Om beter in te spelen op deze krapte, kan de financiële sector meer investeren in automatisering en digitale oplossingen. Technologie kan repetitieve taken overnemen en andere taken versnellen, waardoor de focus van medewerkers verschuift naar waardevolle en strategische activiteiten. Denk hierbij aan geavanceerde analysetools of AI-gebaseerde klantinteracties. Daarnaast biedt dit kansen om de werkdruk te verminderen en het werk aantrekkelijker te maken.

Ook kunnen bedrijven in de sector hun opleidingsprogramma’s en samenwerkingen met onderwijsinstellingen intensiveren. Door talent vroegtijdig aan te trekken en op te leiden, kunnen zij een continue instroom van gekwalificeerde professionals waarborgen. Flexibele arbeidsvoorwaarden, zoals hybride werken en gerichte loopbaanontwikkeling, zijn eveneens essentieel om talent aan te trekken en te behouden.

De financiële sector heeft het potentieel om als voorloper te fungeren door techno- logie, talentontwikkeling en flexibiliteit slim te combineren. Zo kan niet alleen de krapte worden aangepakt, maar ook de basis worden gelegd voor duurzame groei in een veranderende economie.'