Columbia Threadneedle: Beleidsrentes VS en eurozone kruipen naar elkaar toe

Columbia Threadneedle: Beleidsrentes VS en eurozone kruipen naar elkaar toe

Rente Monetair beleid
Rente (01)

Het patroon is duidelijk: de rentes in Europa en de Verenigde Staten kruipen naar elkaar toe nu de economie in de VS vertraagt en de eurozone juist een herstel laat zien. Dat stelt Steven Bell, hoofdeconoom bij Columbia Threadneedle in zijn wekelijkse commentaar.

'De ECB zal de rente verlagen en de markt zal vooral kijken naar wat Christine Lagarde zegt tijdens de persconferentie. Ik verwacht een neutrale vooruitblik en zie het komende jaar de ECB-rente ieder kwartaal met 25 basispunten dalen. Dat is dat inmiddels helemaal ingeprijsd, maar het is toch een positieve achtergrond voor markten en economie. De economische groei is aan het herstellen, vooral dankzij de consument in de eurozone, die een hoge spaarratio heeft en het reële inkomen ziet stijgen', aldus Bell.  

In de VS is de situatie anders. Daar vertraagt de economie juist en ook hier is de consument de belangrijkste reden: de Amerikaanse consument ziet het reële inkomen dalen. Er is volgens Bell geen risico op een recessie op de korte termijn en de afnemende vraag zou de inflatiedruk moeten laten afnemen. Veel van het optimisme over een renteverlaging is inmiddels uit de koersen verdwenen (de markt verwacht nu nog maar één verlaging voor eind 2024) waardoor er 'ruimte is voor een rally', aldus Bell.