Ebury: Safe haven valuta’s onder druk nu beleggers massaal naar risicovolle activa gaan

Ebury: Safe haven valuta’s onder druk nu beleggers massaal naar risicovolle activa gaan

Aandelen Valuta
Ship sailed.jpg

De markten blijven het succes in de strijd tegen inflatie vieren door wereldwijd de aandelenmarkten naar nieuwe recordhoogtes te duwen. Vorige week sloten ook grondstoffen en valuta’s uit opkomende markten zich aan bij de stijging, terwijl traditionele veilige havens zoals de Japanse yen, de Zwitserse frank en (dit keer) de dollar achterbleven.

Ondertussen voerde de Nieuw-Zeelandse dollar de lijst van wereldvaluta’s aan. De feeststemming op de financiële markten valt des te meer op gezien het voortdurende uitstel van renteverlagingen door de Federal Reserve.

Deze week staat alles in het teken van inflatie. Het Amerikaanse inflatierapport is nu de belangrijkste economische publicatie wereldwijd, waarbij de gegevens voor januari die deze dinsdag worden vrijgegeven, de hoofdfocus van de markt zullen zijn. Dit wordt opgevolgd door het equivalent in het Verenigd Koninkrijk de volgende dag. Markten verwachten een maandelijkse index in de cruciale Amerikaanse kernsubindex, die overeenkomt met een inflatie in een jaarlijks bereik van 3,5-4%. Verwacht hierbij significante reacties op financiële markten bij elke onverwachte ontwikkeling.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Terwijl de economie van de Eurozone stagneert ondanks een vrijwel volledige werkgelegenheid, verwachten markten dat de Europese Centrale Bank als eerste zal ingrijpen met renteverlagingen, ondanks dat de timing steeds verder naar achteren wordt geschoven. Een renteverlaging in april is nu slechts voor 50% ingeprijsd, wat consistent is met zowel de retoriek van de ECB als de economische fundamenten. Deze week zijn er weinig economische gegevens uit de Eurozone beschikbaar, maar een aantal leden van de algemene raad van de ECB staat gepland om te spreken.

Pond

Het Britse pond reageerde vorige week positief op de risicobereidheid op de markten, mede dankzij een degelijke opwaartse herziening van de PMI-indices van bedrijfsactiviteiten voor januari. De beter dan verwachte economische cijfers en de hoogste rentetarieven binnen de G10 hebben het pond naar de tweede positie op de ranglijst van G10-valuta’s op jaarbasis gestuwd, gelijk achter de Amerikaanse dollar. Deze week zullen de werkgelegenheids- en inflatierapporten cruciaal zijn voor de toekomstige koers van het beleid van de Bank of England, waarbij vooral de werkgelegenheidsgegevens positief kunnen verrassen, wat de pond verder kan ondersteunen.

Dollar

Nu de markten volledig zijn afgestapt van een mogelijke renteverlaging door de Fed in maart, en de Amerikaanse economie blijft floreren, wordt de voortdurende weerstand van voorzitter Powell tegen de marktprijzen voor vroege renteverlagingen volledig gerechtvaardigd. De uitstekende ISM-rapporten over bedrijfsactiviteiten van vorige week boden verdere bewijzen dat de prijsdruk nog niet onder controle is. Het CPI-rapport van deze week zal hierin doorslaggevend zijn. Een positieve verrassing hierin zal onze opvatting bevestigen dat we geen renteverlagingen zullen zien tot juni.