Natixis IM: Professionele beleggers stellen rendementsverwachtingen 2024 bij

Natixis IM: Professionele beleggers stellen rendementsverwachtingen 2024 bij

Vooruitzichten
Asset allocatie (02)

Onzekerheid blijft het dominante thema voor professionele beleggers in 2024, met escalerende wereldwijde spanningen, lage economische groeiverwachtingen en een omgeving van hogere rentetarieven die op het sentiment drukken. De vandaag gepubliceerde enquêteresultaten van Natixis IM tonen de zeer complexe marktomgeving waar deze beleggers mee worstelen.

Natixis IM ondervroeg 500 investment professionals, waaronder fondsbeheerders en fondsselecteurs in 26 landen met een totaal beheerd vermogen van $3.480 miljard. Het gaat hier om pensioenfondsen, verzekeraars, stichtingen en staatsfondsen.

Uit het onderzoek blijkt dat tragere groei maakt dat beleggers een recessie bovenaan hun lijst van zorgen plaatsten (52%), gevolgd door de dreiging van oorlog en terrorisme (50%), en een beleidsfout van de centrale bank (36%). Hoewel de meesten (56%) optimistisch blijven over de financiële markten dit jaar, wordt hun vooruitzicht getemperd door een grote mate van onzekerheid en onvoorspelbaar risico.

De meeste beleggers (69%) denken dat de waarderingen nog steeds niet overeenkomen met de fundamentals, en 65% verwacht dat de volatiliteit op de aandelenmarkt dit jaar nog groter zal zijn dan vorig jaar. Terwijl 62% gelooft dat de economie van hun land een zachte landing zal maken, ziet meer dan de helft (60%) het grootste risico in stagflatie, met de hoogste bezorgdheid in Azië (79%), EMEA (66%) en het Verenigd Koninkrijk (58%).

Om portefeuilles te versterken, vinden er geen ingrijpende wijzigingen in de beleggingsstrategie plaats. In plaats daarvan maken beleggers tactische verschuivingen binnen beleggingscategorieën om portefeuilles beter te positioneren voor de veranderende omstandigheden.

Kansen blijven zich voordoen in opkomende markten, ondanks tragere Chinese markt

Hoogoplopende zorgen over de mondiale groei zorgen ook voor recessievrees in opkomende markten en drukken het sentiment. De afgelopen jaren had China een positieve impact op opkomende markten en de wereldeconomie. Dat sentiment is verschoven, waarbij 64% van de beleggers gelooft dat ook het komende jaar economisch gezien relatief minder gaat in China.

Toch blijven er beleggingsmogelijkheden in opkomende markten, vooral gelet op de waarderingen. 35% vindt lagere waarderingen een belangrijke overweging voor beleggen in opkomende markten, en acht op de tien zijn van plan hun allocaties naar EM-aandelen te verhogen (35%) of te handhaven (46%).

Gevraagd waar ze de beste kansen zien, plaatst 48% Azië exclusief China bovenaan hun lijst. Buiten Azië zeggen beleggers dat Oost-Europa en Latijns-Amerika (elk 36%) de beste kansen zullen bieden in 2024. China (15%) staat onderaan hun lijst van favorieten voor het komende jaar.

Private markten en obligaties favoriet

Door de verwachte renteverlagingen is bijna twee derde (66%) optimistisch over obligaties dit jaar, waarbij de vooruitzichten het meest aantrekkelijk zijn voor beleggers in EMEA (70%) en het Verenigd Koninkrijk (66%).

Naast obligaties kijken beleggers ook naar de private markten voor hun allocatieplannen, waarbij ze optimistisch zijn over zowel private equity (55%) als private debt (57%).

Van de 79% die beleggen in private equity, is 88% van plan om hun posities te handhaven (49%) of uit te breiden (39%). Beleggers die werken voor wealth managers geven aan dat zelf 51% meer exposure naar private markten wil, gesteund door een toenemend aantal mogelijkheden voor particuliere beleggers om in private markten te beleggen.

De voordelen van AI

Terwijl onzekerheid overheerst in hun macro- en marktvooruitzichten, zijn professionele beleggers positief over de technologiesector, die een belangrijke drijvende kracht is geweest achter marktrendementen gedurende de pandemie en de daaropvolgende herstelperiode. Echter, het is AI dat de vooruitzichten voor 2024 stuurt, waarbij 47% van de beleggers gelooft dat dit een grotere kans is dan het internet.

Verder dan alleen beleggen in bedrijven met blootstelling naar AI, zien de ondervraagde beleggers directe voordelen in het toepassen van de technologie binnen hun eigen proces. Bijna driekwart (73%) gelooft dat AI hen zal helpen kansen te ontgrendelen die voorheen niet duidelijk zichtbaar waren, terwijl nog eens 64% denkt dat de technologie hen zal helpen verborgen risico's te ontdekken.

De adoptiecijfers zijn sterk onder fondsbeheerders, waarbij meer dan de helft (51%) al gebruikmaakt van AI om hun analyses te ondersteunen.

Actief management

Vermogensbeheerders hebben de afgelopen tien jaar hard gewerkt om de juiste balans te vinden tussen actief en passief beleggen, waarbij fondsbeheerders naar verluidt 64% van de activa toewijzen aan actieve beleggingen en 36% aan passieve.

Echter, 50% van de professionele beleggers die zijn ondervraagd door Natixis IM schrijven de recente outperformance van passieve beleggingen toe aan het beleid van centrale banken, tien jaar kunstmatig lage rentetarieven en bijna geen inflatie.

Nu het landschap verandert, zegt bijna zes op de tien (58%) respondenten dat actieve beleggingen de passieve beleggingen hebben overtroffen in 2023. Met de verwachting dat rentetarieven langer hoger zullen blijven, zegt 68% van de beleggers dat actieve managers beter gepositioneerd zijn. Gezien de onzekere vooruitzichten, gelooft 75% dat actieve beleggingen essentieel zullen zijn om in 2024 alfa te behalen.

Robert Koopdonk, Head of Netherlands & Nordics voor Natixis IM:

'Het is duidelijk dat beleggers verwachten dat het beleggingslandschap van 2024 allesbehalve normaal zal zijn. Beleggers moet navigeren in een veranderende markt, met verschillende uitdagingen als gevolg van onder andere hogere rentetarieven, de snelle impact van AI, en de mogelijkheid van een opleving van opkomende markten. Het is daarom belangrijker dan ooit dat producten beleggingsstrategieën niet alleen aansluiten bij de directe behoeften van klanten, maar hen ook ondersteunen bij hoge volatiliteit. Bij aandelen rekenen fondsbeheerders op large caps om hen door een mogelijk turbulent jaar te loodsen, en verlengen ze de duratie op obligaties om te profiteren van de renteomgeving. Ook private activa en actief beheer komen steeds meer naar voren voor fondsbeheerders, terwijl ze tegelijkertijd proberen portefeuilles te beschermen in een uitdagend jaar.'