Principal AM: Marktondersteuning welkom, maar er is meer nodig

Principal AM: Marktondersteuning welkom, maar er is meer nodig

Aandelen China
China (10) renmimbi

In reactie op de recente inzinking van de Chinese aandelenmarkt hebben beleidsmakers vorige week toegezegd de markt te stabiliseren door middel van krachtigere maatregelen.

Ondanks een zeer positieve eerste marktreactie (een herstel van 8% in drie dagen), blijven dieperliggende fundamentele kwesties zoals deflatierisico's en een achterblijvende vraag belangrijke zorgen voor de Chinese economie. Om het snelle technische herstel om te zetten in een aanhoudende rally, is meer stimulering nodig.

Volgend op een zeer zwak 2023, verloor de Chinese aandelenmarkt nog eens 10% in de eerste drie weken van 2024. Een dergelijke ernstige en langdurige marktterugval dreigt het beleggerssentiment nog verder aan te tasten, wat beleidsmakers ertoe dwingt om de wijdverbreide zwakte van de Chinese aandelenmarkt aan te pakken.

Tijdens de bijeenkomst van de State Council in januari beloofden de beleidsmakers krachtige maatregelen te nemen om de markt te stabiliseren, wat een sterke opleving van de markt teweegbracht:

  • De People’s Bank of China (PBoC) verlaagde onverwachts de Reserve Requirement Ratio met 50 basispunten, wat 1 biljoen RMB aan liquiditeit in de economie vrijmaakte.
  • Hoewel het nog niet is bevestigd, meldde Bloomberg dat de PBoC een marktstabilisatiefonds van 2 biljoen RMB zal oprichten.
  • De China Securities Regulatory Commission heeft beperkingen voor short-selling ingevoerd.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de marktrally zal voortduren. China worstelt met een ingezakt consumentenvertrouwen, verergerd door de structurele zwakte van de vastgoedmarkt, en met deflatie die zorgt voor verkrapping van de financiële ruimte, zelfs terwijl de autoriteiten het monetaire beleid versoepelen. De huidige inspanningen om de markt te ondersteunen kunnen de markt een bodem geven, maar zijn niet genoeg om onderliggende economische zwakten weg te nemen.

Om te helpen een aanhoudende rally teweeg te brengen, moeten beleidsmakers waarschijnlijk hun zorgen over schulden en hefboomwerking opzij zetten en kiezen voor een ruimer begrotingstekort en gerichte vastgoedmaatregelen die het economische momentum nieuw leven kunnen inblazen. Hoewel het mogelijk is dat er op de bijeenkomst van het National People’s Congress in maart meer concrete stimuleringsmaatregelen worden aangekondigd, blijven de beleggingsvooruitzichten voor China vooralsnog weinig veelbelovend.