Bob Homan: Help, onze visie komt nu al uit!

Bob Homan: Help, onze visie komt nu al uit!

Vooruitzichten
Bob Homan (Cor Salverius Fotografie) 980x600

Door Bob Homan, Hoofd van het ING Investment Office

De beleggingsvisie is geen exacte wetenschap, enkel een richtsnoer. Dat bewijzen de forse rendementen van de afgelopen maand wel.

Het nieuwe jaar nadert snel en de meeste vermogensbeheerders, banken en andere marktvorsers hebben hun visie voor 2024 alweer een maand of wat geleden wereldkundig gemaakt. En hoewel het een visie voor het volgende jaar is, kun je de huidige marktbewegingen daar niet los van zien. Daarvoor zijn de marktbewegingen sinds het uitkomen van de ‘outlooks’ te fors. Een gespreide obligatieportefeuille kreeg er zo’n 4% bij, wereldwijde aandelen zelfs 6%.

Is de koek nu al op?

Ook wij publiceerden vorige maand een visie op het beleggingsjaar 2024. Op basis van onze inschattingen van het te volgen rentepad, de winstgroeiontwikkeling en de ontwikkeling van de waarderingen kwamen we uit op 7% rendement voor een gespreide obligatieportefeuille en 9% voor wereldwijde aandelen. Echter, met de genoemde koersbewegingen van de afgelopen maand is het grootste deel van de verwachte rendementen al gerealiseerd. Wat betekent dit voor 2024, is de koek nu soms op?

Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Je kunt zeggen ‘prima, een deel van de visie is al uitgekomen’ en je trekt het gerealiseerde rendement af van de verwachtingen. Voilà, een nieuwe prognose. Toch lijkt dat niet de manier te zijn. Want als we vervolgens twee slechte weken hebben, dan moeten we die er zeker weer vanaf trekken? Een tweede optie is om de verwachtingen voor 2024 te verhogen, om toch maar een prognose te blijven geven die boven het rendement op cash ligt. Dit lijkt ook geen goed idee, met het oog op de volatiliteit van de markt.

De visie is geen exacte wetenschap

Nee, de beste oplossing is om wat minder exact om te gaan met de percentages van de outlook. Het gaat nadrukkelijk om de richting, niet om het voorspellen van precieze percentages. Ze geven de schattingen waarop de visie gebaseerd is eigenlijk al te veel eer. Schattingen achter de komma zou ik daarom helemaal weglaten.

Ergo, je kunt je initiële schattingen het beste laten voor wat ze zijn en pas halverwege het jaar kijken of aanpassing nodig is. In de tussentijd kun je aan de hand van je visie het tactische beleid nader bepalen. Het is interessant om te zien waar de markt eventueel tegen je visie in beweegt en of er iets verandert aan de omstandigheden, waardoor er actie ondernomen moet worden.

Wij gaan er vooralsnog vanuit dat de spreads in 2024 wat uitlopen. Daarom zijn onze rendementsverwachtingen voor staatsobligaties beter dan die voor bedrijfsobligaties, terwijl we op dit moment nog overwogen zijn in bedrijfsobligaties. Met de vlot krimpende spreads van de afgelopen weken komt - aan de hand van de visie - het moment van draaien steeds dichterbij.