Brand New Day: Direct forse groei pensioenbeleggen nadat Wtp is aangenomen

Brand New Day: Direct forse groei pensioenbeleggen nadat Wtp is aangenomen

Pensioenstelsel Pensioenfondsen
Pensioen (04) sparen geld

Pensioenbank Brand New Day ziet de instroom van mensen die pensioen opbouwen sterk toenemen.

Door een relatief onderbelicht onderdeel in de nieuwe pensioenwetgeving hebben zzp’ers en werknemers zonder pensioenopbouw per 1 juni dit jaar veel meer ruimte om een eigen pensioenreserve op te bouwen. En daar maken ze de eerste maanden na ingang van de Wet toekomst pensioenen volop gebruik van, zo blijkt uit cijfers van Brand New Day. Deze trend wordt bevestigd in de branche.

Pensioenfondsen hebben nog ruim vier jaar de tijd om over te stappen naar het nieuwe pensioenstelsel. De eerste voordelen van de omschakeling naar een nieuw systeem zijn echter nu al zichtbaar. Een van de aanpassingen is dat zzp’ers en werkenden zonder pensioenopbouw veel meer ruimte krijgen om op fiscaal vriendelijke wijze zelf een pensioenpotje op te bouwen. De instroom van bestaande klanten bij pensioenbank Brand New Day wijst erop dat deze groep daar direct gebruik van maakt.

In juni lag de inleg bij pensioenbeleggen 21% hoger dan vorig jaar, in juli was dat 35%, in augustus was dat 30% en september 40%.

Joost Tieland, Directeur bij Brand New Day: 'We zien duidelijk dat onze klanten gebruik maken van de verhoging van de jaarruimte. Deze wijziging is een van de meest onderbelichte onderdelen van de Wet toekomst pensioenen, waarmee de Eerste Kamer eind mei heeft ingestemd. Iedereen, dus ook zzp-ers of mensen in loondienst die geen pensioenregeling via hun werkgever hebben, krijgt nu evenveel ruimte om een goed pensioen op te bouwen als werknemers die wel een pensioenregeling hebben.'

Voor de wijziging konden zzp’ers en werknemers zonder pensioen maximaal 13,3% van hun salaris opzijzetten om met belastingvoordeel pensioen op te bouwen. Bij werknemers met pensioen via de werkgever was dat 30%. Hierdoor is een enorme groep Nederlanders jarenlang op een grote pensioenachterstand gezet en de volksvertegenwoordiging heeft besloten om dit te repareren. Op dit moment werken in Nederland inmiddels meer dan 1,2 miljoen mensen als zzp’ers. Daarnaast bouwen er ongeveer 900.000 werknemers geen pensioen op bij hun werkgever.

Tieland: 'Aan deze fiscale discriminatie is nu een eind gekomen. Het is mooi om te zien dat veel mensen meteen al gebruik maken van de extra mogelijkheden om een goed pensioen voor zichzelf op te bouwen.'