Pimco: Hoger risico op sluiting overheid VS door verlaging kredietstatus

Pimco: Hoger risico op sluiting overheid VS door verlaging kredietstatus

Obligaties Verenigde Staten
Witte Huis - Biden.png

Het risico dat de Amerikaanse overheid in oktober de deuren moet sluiten door het bereiken van het schuldenplafond, is door de afwaardering van de kredietstatus door kredietbeoordelaar Fitch, groter geworden. Dat concludeert Libby Cantrill, Head of Public Policy bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Cantrill voorziet dat de downgrade door Fitch de standpunten van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden waarschijnlijk alleen maar zal verharden. 'Zij dringen aan op grotere bezuinigingen dan wat is overeengekomen in het tweepartijdige wetsvoorstel over de schuldlimiet. Natuurlijk zou een shutdown ironisch zijn, omdat een deel van de reden voor de Fitch downgrade ‘politieke impasses’ waren, zoals shutdowns.'

Een shutdown van de overheid zou een toch al economisch onzekere periode kunnen verergeren. 'We zullen waarschijnlijk ook de praktische gevolgen zien van de aanscherping van de kredietvoorwaarden door regionale banken.'

Als Amerikaanse politici in september van vakantie terugkomen, hebben ze 12 dagen om 11 kredietwetten goed te keuren. 'Hoewel de Senaat er beter voor staat en bijna alle wetsvoorstellen unaniem heeft goedgekeurd, is er gewoon geen tijd om de verschillen tussen de wetsvoorstellen van het Huis en de Senaat te overbruggen', waarschuwt Cantrill.