De S in ESG: Elizabeth Chiweshenga (abrdn)

De S in ESG: Elizabeth Chiweshenga (abrdn)

S van ESG ESG
Elizabeth Chiweshenga (foto archief abrdn) 980x600.jpg

Door Elizabeth Chiweshenga, Senior Manager Duurzaamheid bij abrdn

Hoe geven jullie invulling aan de S van ESG?

‘De S van ESG omvat een breed scala aan onderwerpen die van invloed kunnen zijn op een diverse groep belanghebbenden. Het kan gaan om de relatie met de lokale gemeenschap, het beheer van de aanvoerketen, de privacy van gegevens, diversiteit en inclusie, de arbeidsomstandigheden, de gezondheid en veiligheid van werknemers, et cetera.

Voor een goede beoordeling daarvan is de context essentieel. Sociale uitdagingen zijn vaak complex en hardnekkig, zodat een constructieve dialoog van cruciaal belang is. Corporate engagement is daarom de kern van onze aanpak. Het helpt ons om sociale kwesties volledig te begrijpen, de positie van onze investeringen in deze context te beoordelen en waar nodig positieve verandering te beïnvloeden.’

Hoe meet of benchmark je de S?

‘Voor sociaal onderzoek doen we vaak een beroep op onafhankelijke bronnen zoals NGOs, vakbonden, ontwikkelingsorganisaties en universiteiten. We volgen belangrijke KPIs voor onze beleggingen op met behulp van onze interne analyses en scores.

Soms valt de vooruitgang van een onderneming relatief gemakkelijk te beoordelen aan de hand van de bedrijfsinformatie. Vaak is een veelzijdigere aanpak nodig. We houden dan rekening met geografische blootstelling, vergelijken normen en praktijken van branchegenoten en evalueren kritische beoordelingen van (onder meer) derden. Dit helpt ons te beoordelen of ondernemingen voldoende maatregelen nemen om sociale risico’s te beperken.

We maken onze verwachtingen ook duidelijk via ons stembeleid en onze standpunten die we publiceren. We beoordelen alle aandeelhoudersresoluties met betrekking tot maatschappelijke kwesties en maken onze stembesluiten bekend op onze website.’

 

Corporate engagement is de kern.