SSGA SPDR: Jaarlijkse herweging van de S&P 500 ESG Leaders Index

SSGA SPDR: Jaarlijkse herweging van de S&P 500 ESG Leaders Index

ESG
Duurzaam (24) ESG

De S&P 500 ESG Leaders Index heeft kortgeleden zijn jaarlijkse herweging voltooid. In totaal verandert de positie van 85 aandelen.

‘Bij de meest recente herweging, op 1 mei 2024, zijn 47 aandelen toegevoegd en 27 aandelen verwijderd van de S&P 500 ESG Leaders Index,’ analyseert State Street Global Advisors SPDR vandaag. ‘Hierdoor telt de index nu in totaal 216 aandelen en heeft deze een eenmalige omzet van 13%. In de meeste gevallen werden de aandelen gewijzigd door een verschuiving in de ranglijst op basis van ESG-score binnen een industriegroep - wat betekent dat deze aandelen al in aanmerking kwamen, maar niet noodzakelijkerwijs waren geselecteerd voor opname.’

‘Een voorbeeld van een verschuiving binnen een industriegroep zijn de olie- en gasmultinationals Exxon Mobil en Chevron. Exxon Mobile kwam al in aanmerking voor de index omdat haar activiteiten op het gebied van fossiele brandstoffen niet binnen de uitgesloten categorieën vallen, zoals thermische kolen en boren in het Artic. Desondanks was het bedrijf geen lid vanwege haar relatief lage ESG-score vergeleken met olieproducerende sectorgenoten. Nu heeft het bedrijf haar relatieve ranking ten opzichte van het gemiddelde van de industriegroep verbeterd en vervangt het Chevron in de index, met een gewicht van 1,9%.'

Amazon ligt eruit

'Een interessant voorbeeld van een aandeel dat niet meer in aanmerking komt is Amazon. Het is uit de index verwijderd vanwege haar lage S&P DJI ESG Score. Met name door sociale controverses en een gebrek aan informatie over het milieubeleid werd het bedrijf lager gewogen.'

‘Door de omvang van Amazon - het op drie na grootste beursgenoteerde aandeel in de VS met een eerder gewicht van 6,5% in de Leaders index – zorgt de uitsluiting voor significant verschil in de samenstelling van de index. Het gewicht van de sector consumentendiscretionair in de S&P 500 ESG Leaders Index is gedaald naar 9,2% ten opzichte van het vorige gewicht van 14,2%, waarbij de relatieve blootstelling nu lager is dan die van de S&P 500 Index.’

‘Een sector die profiteert van de herweging is Gezondheidszorg, waarvan het gewicht is toegenomen van 9,7% tot 12,0%, waardoor het dicht bij neutraal met de S&P 500 komt. Tot de nieuwe aandelen die aan de index zijn toegevoegd, behoren biowetenschapsbedrijf Danaher en farmaceut Pfizer.’