DWS: Griekenland moet vertrouwen van beleggers en burgers winnen

DWS: Griekenland moet vertrouwen van beleggers en burgers winnen

Europa Politiek
Griekenland.jpg

Om politiek geloofwaardig te blijven, moet de regering in Griekenland nog flinke stappen zetten op het gebied van transparantie, inclusiviteit en eerlijkheid

Dat zegt Ulrike Kastens, Econoom Europa bij vermogensbeheerder DWS. Niet alleen het vertrouwen van buitenlandse beleggers maar ook dat van de kiezer moet worden hersteld.

Afgelopen zondag heeft de zittende centrumrechtse partij New Democracy opnieuw de Griekse nationale verkiezingen gewonnen. Met 40,5% van de stemmen boekte de partij een ruime winst. Op de korte termijn zien de economische vooruitzichten er voor het land prima uit.

Toch ziet Kastens nog veel uitdagingen voor Griekenland. 'De Grafiek van de Week laat zien dat er in de afgelopen jaren een flink tekort is ontstaan op de Griekse lopende rekening. Tegelijkertijd blijkt uit de grafiek ook dat de import van chemische producten en kapitaalgoederen is gestegen.'

04072023 DWS

De aanpak van het tekort op de lopende rekening is een cruciaal onderdeel van het economische groeiplan van Griekenland, dat maakt dat beleggen in Griekenland nog wat onvoorspelbaar blijft, zegt Kastens. 'Op de korte termijn zijn de vooruitzichten goed vanwege het toeristisch hoogseizoen en dat zorgt ervoor dat het tekort niet verder oploopt.'

Volgens Kasten kan Griekenland niet langer blijven leunen op toerisme en landbouw en moet het dringend op zoek naar meer exportmogelijkheden. 'De nieuwe regering moet werk maken van investeringen in innovatie, het verbeteren van beroepsopleidingen en het faciliteren van betere banden tussen universiteiten en de private sector. Met andere woorden: ontwikkelingen die de langetermijngroei stimuleren.'

'Het vereenvoudigen van de bureaucratie en het bevorderen van een gunstig ondernemingsklimaat kunnen het succes van Griekenland nog verder vergroten', denkt Kastens.

'Mitsotakis lijkt politiek sterk genoeg om met al die verschillende belangen aan de slag te gaan. Maar door jaren van economische tegenspoed staan de Grieken sceptisch tegenover de beloofde hervormingsinspanningen. Dit blijkt ook uit het succes van een nieuwe extreemrechtse partij en de tegenvallende prestatie van de linkse partij Syriza, geleid door oud-minister-president Alexis Tsipras, tijdens de verkiezingen van afgelopen zondag.

Om politiek houdbaar te blijven moet Griekenland zich dus niet alleen concentreren op het terugwinnen van het vertrouwen van buitenlandse investeerders maar ook dat van de kiezer. Transparantie, inclusiviteit en eerlijke communicatie, zijn hier de sleutelwoorden.'