Mainfirst: Profiteren van Duitslands verborgen kampioenen

Mainfirst: Profiteren van Duitslands verborgen kampioenen

Duitsland
Duitse vlag.jpg

Duitsland staat voor een reeks uitdagingen die de internationale concurrentiepositie bemoeilijken. Duitsland heeft echter een cruciaal voordeel dat andere landen niet hebben: zijn bijzonder sterke KMO-sector.

Duitsland werd lang beschouwd als een van 's werelds toonaangevende plaatsen om zaken te doen. Met zijn sterke industrie, innovatieve technologieën en hooggekwalificeerde arbeidskrachten leek het succes onklopbaar. De laatste jaren lijkt dit beeld echter te vervagen en staat Duitsland voor een reeks uitdagingen die het internationale concurrentievermogen bemoeilijken en actie vereisen van zowel de politiek als het bedrijfsleven.

  • Het verkeerde energiebeleid heeft Duitsland op een doodlopend spoor gezet. Bedrijven en consumenten moeten nu de gevolgen dragen in de vorm van structureel hogere energiekosten. Voor energie-intensieve bedrijven wordt zakendoen in Duitsland daarom steeds meer een probleem. Vooral fabrikanten zijn afhankelijk van de mogelijkheid om hun producten tegen concurrerende kosten te produceren, zodat ze deze op de wereldmarkt kunnen aanbieden. Dit zou de verplaatsing van energie-intensieve producenten kunnen versnellen, met een domino-effect op de binnenlandse reële nettoproductie en met banenverlies tot gevolg.
  • Een andere uitdaging is de buitensporige Duitse bureaucratie. Bedrijven zien zich geconfronteerd met een stortvloed aan regels die hun flexibiliteit en innovatievermogen beknotten. Dit vertraagt de besluitvorming en kan de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van een bedrijf beperken.
  • Een groot probleem voor Duitse bedrijven is het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, dat een crisispunt bereikt. Met name het tekort aan IT-personeel vormt een belemmering voor gedwongen steeds sneller verlopende innovatie en digitalisering, die sneller moeten verlopen. In het algemeen verschuift de arbeidsmarkt steeds meer in het voordeel van de werknemers, maar de effecten zijn niet allemaal positief, omdat werknemers tegenwoordig meer kunnen eisen zonder productiever te moeten zijn. Deze ontwikkeling zou zich kunnen doorzetten, aangezien er in het komende decennium een golf van pensioneringen en dus een nog groter verlies aan vaardigheden kan worden verwacht.
  • De Duitse kapitaalmarkt is de afgelopen tien jaar verder achterop geraakt bij de VS. Het toppunt van deze trend tot nu toe was het schrappen van de beursnotering van Linde, een van de grootste en meest succesvolle Duitse bedrijven. BioNTech, dat misschien wel de meest bepalende Duitse innovatie in de recente geschiedenis bedacht, koos ook voor een Amerikaanse beursnotering.

Verborgen kampioenen op Duitse beurs

Toch heeft Duitsland een cruciaal voordeel dat andere landen niet hebben. Terwijl in de VS bijvoorbeeld een paar bedrijven verantwoordelijk zijn voor de meeste waardecreatie en beurskapitalisatie, heeft Duitsland een bijzonder sterke KMO-sector. Deze bedrijven, vaak wereldwijde verborgen kampioenen, vormen de ruggengraat van de Duitse economie. Vaak hebben ze specifieke bedrijfsmodellen en zijn ze marktleider in hun niche. Dat maakt hen succesvol en versterkt Duitsland enorm als een plek om zaken te doen, ondanks de uitdagingen en de wereldwijde concurrentie.

Deze bedrijven vind je niet in de DAX, maar op een lager beursniveau. Aandeelhouders in deze bedrijven kunnen profiteren van de innovatiekracht en groeidrang van Duitse KMO's en deelnemen aan het langetermijnsucces van deze bedrijven.