DWS: Licht herstel Duitse economie in 2024

DWS: Licht herstel Duitse economie in 2024

Vooruitzichten Duitsland
Brandenburger Tor.jpg

De Duitse economie kromp met 0,3% in het vierde kwartaal van 2023, maar in 2024 zal er sprake zijn van een licht herstel. Dit stelt hoofdeconoom Martin Moryson van de Duitse vermogensbeheerder DWS.

De krimp kwam onder meer door de hogere rente waardoor de investeringen in de bouw opnieuw afnamen, dit keer met 1,7%. De investeringen in deze sector, die zeer gevoelig is voor veranderingen in de rente, dalen al sinds begin 2022.

Maar er zijn hoopvolle signalen. De arbeidsmarkt is sterk: de werkgelegenheid nam iets toe dit kwartaal en de particuliere consumptie steeg eindelijk weer, al was het met slechts 0,2%. Het weer aantrekken van de particuliere consumptie zal de voornaamste reden zijn voor het, zij het zwakke, economische herstel de komende twaalf maanden, zo verwacht Moryson.