DWS: Beleggers blijven voorzichtig tot overeenkomst over schuldenplafond in VS

DWS: Beleggers blijven voorzichtig tot overeenkomst over schuldenplafond in VS

Obligaties Verenigde Staten
Witte Huis - Biden.png

Het is zeer onwaarschijnlijk dat er geen overeenkomst komt over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond, schrijft beleggingsstrateeg Björn Jesch van DWS in zijn analyse ‘That latest debt-ceiling drama’.

De onzekerheid rond de politieke schermutselingen in de VS zorgt er echter wel voor dat beleggers voorzichtig zijn. En gelijk hebben ze, vindt Jesch.

Als het onwaarschijnlijke scenario toch waarheid wordt en de Amerikaanse overheid niet meer aan de beltalingsverplichtingen kan voldoen, zijn de gevolgen groot. Iedere week dat deze situatie voortduurt, zal 0,2% van het Amerikaanse bbp afhalen. En dat getal zal toenemen naarmate de ‘shutdown’ langer duurt.

Als de problemen rond het schuldenplafond worden opgelost zal dat leiden tot een forse toename van het aanbod van Treasuries. Dit kan de yields opstuwen en een impact hebben op andere delen van de obligatiemarkt, met name op investment grade schuldpapier, aldus Jesch.

Als een overeenkomst uitblijft en de nervositeit in de markt toeneemt ziet DWS een vlucht naar meer veilige beleggingen, wat ironisch genoeg goed nieuws is voor langlopende Treasuries. Bij de meer risicovolle activa zal het voortduren van chaos in Washington leiden tot fors oplopende credit spreads.