BlackRock: To beurs or not to beurs, that’s the question

BlackRock: To beurs or not to beurs, that’s the question

Obligaties Aandelen Banken
Beursvloer (01)

BlackRock heeft door de bankencrisis haar strategie heroverwogen. De vermogensbeheerder verkiest nu onderhandse leningen boven obligaties van beursgenoteerde bedrijven, omdat banken momenteel zelf minder kredieten verlenen.

Het tegenovergestelde geldt voor de aandelenmarkt. Daar belegt BlackRock liever op de beurs dan erbuiten, omdat op de beurs een proces van herprijzing heeft plaatsgevonden en de risico’s bij aandelen op de middellange termijn afnemen. Dit valt te lezen in het wekelijkse marktcommentaar. 

'Private markets hebben vaak wat tijd nodig. Daarom pakken we nu onze kans om met onderhandse leningen in het gat te springen dat banken op de kredietmarkt achterlaten. De yields in direct lending zijn gestegen en compenseren de lagere rentes die we (tijdelijk) zien binnen Amerikaanse high yield en investment grade. BlackRock gaat dus overwogen in private credit en positioneert zich neutraal binnen wereldwijde investment grade. Maar de niet-beursgenoteerde markten zijn complex en brengen ook hoge risico’s en volatiliteit met zich mee. Deze strategie is dus niet voor iedereen weggelegd', aldus de vermogensbeheerder.

'Voor de aandelenmarkt is het compleet andersom, daar kiezen we liever voor aandelen van beursgenoteerde bedrijven dan van niet-beursgenoteerde. We zijn nog steeds overwogen in aandelen uit ontwikkelde markten, maar onderwogen binnen een beleggingshorizon van zes tot twaalf maanden. Er zijn kortetermijnrisico's, maar daar kan de strategische belegger doorheenkijken. Daarnaast zullen de strengere kredietvoorwaarden op den duur afnemen. We blijven strategisch onderwogen in groeimarkten zoals private equity. Private equity is inmiddels begonnen met het inprijzen van het lastige macro-economische klimaat, maar is daarin nog lang niet zo ver als beursgenoteerde aandelen.'