Vanguard: Dividendgroei vertraagt in eerste kwartaal, maar blijft robuust

Vanguard: Dividendgroei vertraagt in eerste kwartaal, maar blijft robuust

Aandelen
Vermogensgroei.jpg

In het eerste kwartaal werd wereldwijd 398 miljard dollar aan dividenden uitgekeerd, 9,4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel de dividendgroei robuust blijft, vertraagt ze wel in vergelijking met de groei van 15,3% in het vierde kwartaal van 2024, blijkt uit cijfers van vermogensbeheerder Vanguard.

Volgens Viktor Nossek, Hoofd Investment en Product Analytics bij Vanguard, heeft de groeivertraging te maken met de mogelijke importtarieven. 'Minder dividend was er vooral in Azië-Pacific en in de opkomende markten (exclusief China). In de VS stonden dividenden in de consumentengoederensector onder druk (-5,8 miljard dollar jaar-op-jaar). In China ging het om een terugval van 2,3 miljard dollar jaar-op-jaar. De financiële sector in Noord-Amerika en de IT-sector keerden dan weer meer dividend uit in het eerste kwartaal.'

Dividendgroei te danken aan China

Dat de hoeveelheid dividend op wereldschaal in het eerste kwartaal is blijven groeien, is te danken aan een opmerkelijk record aan interim dividenduitkeringen in China. De Chinese ‘Grote Vier’, de vier grootste staatsbanken (Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, Agricultural Bank of China, Bank of Communications), keerden in het eerste kwartaal 24,3 miljard dollar uit, bijna de helft van wat ze in heel 2024 uitkeerden.

'Tot 2024 werden dividenden in China jaarlijks uitgekeerd, meestal in het derde kwartaal. Maar de regulator wil nu een regelmatigere uitkering van dividenden. De Chinese staatsbanken zetten hiermee een precedent voor Chinese bedrijven om halfjaarlijks, of zelfs elk kwartaal, dividenden uit te keren.'

Noord-Amerika blijft grootste dividendbetaler 

Wereldwijd laten dividenduitkeringen een gemengd beeld zien. In Japan ging het om een stijging van 18 procent, in Noord-Amerika 4 procent, in Groot-Brittannië 1 procent - en in Europa nul procent. In de opkomende markten, exclusief China, was de groei bijna 7% lager dan vorig jaar. Bedrijven uit de Pacific-regio, exclusief Japan, keerden 14% minder dividend uit.

Ondanks het uitzonderlijke tussentijdse dividend in China, blijft Noord-Amerika de grootste dividendbetaler met ongeveer 191 miljard dollar in het eerste kwartaal, gevolgd door de opkomende markten (74 miljard dollar), Europa (51 miljard dollar) en China (38 miljard dollar). De financiële sector keert duidelijk het meeste dividend uit met 101 miljard dollar, gevolgd door de energiesector (56 miljard dollar), gezondheidszorg (46 miljard dollar), technologie (39 miljard dollar) en basisconsumptiegoederen (32 miljard dollar).

Verwachtingen

Beleggers kijken nu naar Europa. Traditioneel wordt daar in het tweede kwartaal het meeste dividend uitgekeerd. Het zal niet eenvoudig zijn om een record te behalen, uitgerekend in Amerikaanse dollars, met name door de groeiende handelsspanningen die de Europese export stop kan zetten.

'Dividenden zijn niettemin een belangrijk onderdeel van het rendement op aandelen, op lange termijn. Sinds 1993 is de FTSE All-World Index met bijna 1.150% gestegen, 586 procentpunten daarvan zijn toe te schrijven aan het herbeleggen van dividenden. Deze trend zal naar verwachting nog belangrijker worden, vooral in een markt met toenemende onzekerheid en een neiging naar stagflatie', besluit Viktor Nossek.