Principal AM: onherkenbaar wereldwijd beleggingslandschap

Principal AM: onherkenbaar wereldwijd beleggingslandschap

Risicomanagement
Algemeen (34) richting pijl

Hogere inflatie en hogere rentetarieven zullen waarschijnlijk de marktdynamiek van het komende decennium dicteren.

In tegenstelling tot de gouden tijden van het afgelopen decennium, waarin lage inflatie en lage rentetarieven de volatiliteit onderdrukten en de koersen van activa opvoerden, zijn het nu hogere inflatie en hogere rentetarieven die waarschijnlijk de marktdynamiek van het komende decennium zullen dicteren, zo stelt Seema Shah, Chief Global Strategist bij Principal Asset Management, vandaag.

In dit 'nieuwe beleggingstijdperk' moeten beleggers volgens Shah vooral rekening houden met de volgende marktrisico's:

Afbouw van aandelenrisico

Het wordt steeds duidelijker dat de Federal Reserve nog niet klaar is met het verhogen van de rente. Onophoudelijke monetaire verkrapping zal uiteindelijk zowel de economie als de winst tegenwerken, een tegenwind die onvermijdelijk tot een bredere daling van de aandelenmarkten zal leiden.

Hoger renterisico

Na een bijzonder sterk 2022 en de laatste wereldwijde sell-off van obligaties leveren Amerikaanse tienjarige Treasury-obligaties nu meer dan tweemaal het geschatte dividendrendement van de S&P 500 op. Dit biedt beleggers de mogelijkheid om minder volatiele inkomsten vast te leggen.

Hogere alternatieve bèta

Alternatieven hebben sterke defensieve kenmerken die belangrijk kunnen zijn in de huidige macro-economische omgeving. Daarnaast bieden ze diversificatievoordelen ten opzichte van traditionele aandelen en vastrentende waarden.

'Het tijdperk van de ongebreidelde groei van de balansen van centrale banken en het buitengewoon ruime monetair beleid is ten einde gekomen, waardoor er een bijna onherkenbaar wereldwijd beleggingslandschap achterblijft', aldus Shah. 'Rendementsverwachtingen moeten worden verlaagd, volatiliteitsverwachtingen verhoogd en bovenal zal er extra beleggingsdiscipline nodig zijn.'