Principal AM: China's heropeningsplan, begin van het einde van de lockdowns

Principal AM: China's heropeningsplan, begin van het einde van de lockdowns

China Coronacrisis
Corona-virus (05)

Door Seema Shah, Chief Global Strategist bij Principal Asset Management

Het strikte “COVID zero”-beleid was een van de belangrijkste factoren die het herstel van de Chinese groei dit jaar in de weg stonden. Onlangs kondigde de Chinese regering echter haar '20 optimaliseringsmaatregelen voor het COVID-beleid' aan, wat heeft geleid tot een sterke stijging van de Chinese markt. Hoewel deze maatregelen geen onmiddellijke heropening suggereren, kunnen ze het begin van het einde betekenen voor moeizame lockdowns.

In de eerste week van november leidde speculatie dat China’s strikte COVID 19-beleid zou worden versoepeld tot een spectaculaire stijging van 13% in de MSCI China.

De officiële aankondiging van '20 optimaliseringsmaatregelen voor het COVID-beleid' die daarop volgde, waarin de pijnpunten van China’s COVID-beleid worden aangepakt en maatregelen worden bevorderd die waarschijnlijk zullen leiden tot volledige heropening, deed de Chinese aandelen onmiddellijk stijgen naar bull market-territorium.

De euforische reactie van de markt is niet verrassend. Zeer besmettelijke nieuwe virusstammen hebben het ooit effectieve “COVID zero”-beleid van China uiterst kostbaar gemaakt.

De frequente lockdowns hebben niet alleen de consumptieactiviteit ontmoedigd (het passagiersverkeer in de luchtvaart blijft bijvoorbeeld nog steeds weg), maar ook het effect van de stimuleringsmaatregelen op de infrastructuurinvesteringen beperkt, waardoor de neergang in de vastgoedsector nog wordt verergerd.

De geleidelijke opheffing van de beperkingen zou de deur openzetten voor een effectievere fiscale stimulans, waardoor het marktvertrouwen verder zou worden hersteld. Er zijn echter nog uitdagingen die moeten worden overwonnen:

  • Er moeten nieuwe vaccins worden ontwikkeld en de vaccinatiegraad moet aanzienlijk worden verhoogd.
  • Het aantal gevallen is al hoog, en minder strenge COVID 19-beperkingen kunnen leiden tot een nieuwe toename van het aantal infecties.
  • Er blijven uitvoeringsrisico’s bestaan omdat lokale overheden vaak strengere beperkingen opleggen dan in de nationale richtsnoeren wordt aanbevolen.

China’s meest recente beslissing om zich opnieuw met de wereld te verbinden, is zeer positief voor groei. Maar zoals altijd moeten beleggers de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden, omdat een getrouwe uitvoering van het heropeningsplan van doorslaggevend belang zal zijn voor de beleggingsprognose.