T. Rowe Price: ESG-revolutie transformeert Europees beleggingsklimaat

T. Rowe Price: ESG-revolutie transformeert Europees beleggingsklimaat

Duurzaam beleggen ESG
Duurzaam (4) klimaat.jpg

Regelgeving en maatschappelijke druk hebben een revolutie op gang gebracht op ESG-gebied voor bedrijven en beleggers in Europa. ESG is belangrijk omdat het vooruitdenkende bedrijven die hun bedrijf gedurende vele jaren hebben aangepast, een concurrentievoordeel biedt, aldus T. Rowe Price.

Europa is een pionier op het gebied van ESG en duurzaamheid, die in de VS en in Azië-Pacific nu pas meer op de voorgrond treden. Bedrijven hebben de afgelopen jaren moeten reageren op beleggers, regelgeving en de samenleving, en als gevolg daarvan is het Oude Continent een Nieuwe Wereld aan het worden die veel ESG-leiders voortbrengt.

Dit sterkt Tobias Mueller, Portfolio manager, European Strategies bij T. Rowe Price, in zijn positieve verwachtingen voor Europese aandelen in het komende decennium.

Drie krachten hebben Europa in de voorhoede van ESG-innovatie geplaatst: Een reeds lang bestaande belangstelling van beleggers voor ESG-mogelijkheden, een geavanceerd regelgevingskader en een groeiende vraag van consumenten en de samenleving naar maatschappelijk verantwoorde beleggingen.

Vraag naar duurzame beleggingsfondsen heeft groei van ESG-beleggen gestimuleerd

Europese beleggers zijn al meer dan een decennium de belangrijkste beleggers in ESG-fondsen. In de afgelopen drie jaar zijn vrijwel alle netto beleggingsstromen in de regio gegaan naar fondsen met een ESG-label. Deze activa bedragen nu meer dan $ 4 biljoen, of meer dan een derde van het totaal aan beleggingen.

Dit komt deels doordat grote instellingen en kleinere beleggers in Scandinavië en in landen als Frankrijk en Nederland zich sneller en met meer enthousiasme dan in andere regio's hebben laten leiden door ESG-factoren bij hun beleggingsbeslissingen.

Regelgeving een belangrijke motor voor ESG-kansen

De tweede grote kracht is regelgeving, die een cruciale drijfveer is geweest voor ESG-beginselen en -praktijken. Europa is een supermacht op dit gebied. Eerdere inspanningen waren meer versnipperd en afhankelijk van nationale overheden. De laatste jaren is de EU invloedrijker geworden en maakt ze doelbewust gebruik van regelgeving om kapitaalstromen te heroriënteren en de overgang naar een koolstofneutrale, groene, concurrerende en sociaal inclusieve economie te versnellen.

De maatschappij eist verandering

En last, but not least is de samenleving een grote aanjager. De burgers eisen een radicale verandering en omarmen de invoering van duurzamere economische praktijken en doelstellingen om catastrofale, blijvende schade aan de planeet en het klimaat als gevolg van menselijke activiteiten te voorkomen.

Toegegeven, dit geldt niet alleen in Europa, maar ook elders. Voor veel consumentenbedrijven is het niet langer geloofwaardig een duurzaamheidsstrategie te hebben en zich niet uit te spreken over milieukwesties, rechtvaardige behandeling en macropolitieke kwesties.

Deze trend is duidelijk in de grootste economie van Europa, Duitsland, dat nu wordt geleid door een coalitieregering waarvan de Duitse Groene Partij deel uitmaakt. De partij heeft bij de onderhandelingen over de vorming van de coalitie al haar belangrijkste eisen ingewilligd, wat in het land nog nooit eerder is gebeurd. De roep om meer duurzame economische doelstellingen wordt nu dan ook weerspiegeld in een reeks beleidsmaatregelen van de regering.

Bedrijven moeten evolueren

Europese bedrijven zijn niet immuun geweest voor deze druk tot verandering - ze hebben zich moeten ontwikkelen naarmate landen wetten begonnen op te stellen voor groenere bedrijven, economieën en samenlevingen. Hoewel bedrijven regelgeving meestal met iets negatiefs associëren, vindt Mueller dat in het geval van ESG het tegendeel waar is: Regelgeving is een positieve factor geweest voor Europese bedrijven.

ESG-risico's en -kansen

T. Rowe Price gebruikt een eigen Responsible Investing Indicator Model (RIIM) om het ESG-profiel en de prestaties van meer dan 15.000 ondernemingen over de hele wereld te beoordelen. Het model maakt gebruik van meer dan 200 gegevens van verschillende leveranciers en omvat 22 categorieën.

Binnen RIIM scoren Europese bedrijven in alle 11 MSCI-sectoren beter dan sectorgenoten in andere regio's. Europa scoort ook beter dan de rest van de wereld op elk van de drie ESG-pijlers. En wanneer toonaangevende aandelenbenchmarks worden vergeleken, heeft Europa ook een hoger percentage bedrijven dat de beste rating behaalt - groen - dan de VS, Australië en de opkomende markten.