eToro: Beleggingen in infrastructuur hebben de toekomst

eToro: Beleggingen in infrastructuur hebben de toekomst

Infrastructuur
infrastructuur (2).jpg

In tijden van marktturbulentie en onzekerheid zijn beleggers van oudsher op zoek naar veilige havens. Hoewel normaal figuurlijk bedoeld, zijn fysieke structuren zoals havens, energienetwerken en telecommunicatie een aantrekkelijke activaklasse voor diversificatie van aandelenportfefeuilles.

Infrastructuur omvat de structuren en faciliteiten waar de samenleving op draait. Ze vertegenwoordigen “reële activa” met stabiele onderliggende waarde omdat het essentieel is voor het functioneren van de moderne economie. De sector behoudt niet alleen zijn waarde, maar profiteert ook van de toegenomen vraag naar alternatieve energie en hogere energieprijzen.

De vraag naar elektrificatie om de "net zero"-belofte na te komen, vergt grote investeringen in infrastructuur, waarvan de sector nog minstens dertig jaar zal profiteren. Volgens Jean-Paul van Oudheusden, eToro's marktanalist voor Nederland, kunnen infrastructuuractiva aantrekkelijke beleggingen in een langetermijnportefeuille zijn, omdat de sector niet-cyclisch is en een stabiele en voorspelbare vrije kasstroom biedt. 

In de huidige transitie van groei naar waarde op de aandelenmarkten zijn infrastructuurbeleggingen een logische activaklasse om in de gaten te houden. Ze bevatten fysieke activa zoals bruggen, wegen, snelwegen, rioleringssystemen en energienetwerken.

Het potentieel voor inflatiebescherming heeft een grote aantrekkingskracht op institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen die zich zowel op rendement als op compensatie of afdekking van hun langetermijnverplichtingen richten.

Particuliere beleggers met een langere beleggingshorizon doen er goed aan infrastructuur ook te overwegen als defensieve activaklasse, en de mogelijkheden om hierin te investeren zijn de afgelopen jaren toegenomen. Indexproviders bieden nu een breed scala aan infrastructuur-ETF's en investeringsplatforms zoals eToro bieden portefeuilles met blootstelling aan beursgenoteerde infrastructuurfondsen uit Europa, de Verenigde Staten en Azië.        

“Het patroon in de vraag van gebruikers naar infrastructuuractiva is doorgaans relatief inelastisch door de aard van deze diensten. Ze vertonen beperkte correlatie met de economische cyclus in vergelijking met andere sectoren. Bovendien worden activa, zoals elektriciteits- en gasdistributienetwerken, veelal gereguleerd, wat kan zorgen voor een grotere voorspelbaarheid van het rendement,” legt Jean-Paul van Oudheusden uit.

Vooruitblikkend naar 2022 denkt vastgoedinvesteerder CBRE dat de rendementen uit infrastructuur voor het eerst in een aantal jaren hoger uitvallen dan de wereldwijde rendementen. De winsten van de aandelenmarkten zullen vertragen, terwijl infrastructuur sterk blijft groeien.[1] Beleggers op zoek naar activa die de huidige storm beter kunnen doorstaan, zijn overgestapt van groeiaandelen zoals tech, naar veilige havens zoals nutsbedrijven. Nu stijgende rente en geopolitieke spanningen de aandelenmarkt sterk beïnvloeden, adviseren analisten van JP Morgan beleggers om ook infrastructuuraandelen te overwegen.[2]

“GDS Holdings, een Chinese ontwikkelaar en exploitant van high-performance datacenters of Enphase Energy, een Amerikaans energietechnologiebedrijf zijn interessante infrastructuuraandelen”, zegt Jean-Paul van Oudheusden. “Naast klassieke infrastructuurbedrijven zouden particuliere beleggers die in deze sector willen beleggen ook infrastructuur-subsectoraandelen moeten overwegen die producten en diensten leveren die zijn afgestemd op het groeiende regelgevende ESG-kader, zoals bijvoorbeeld het Amerikaanse techbedrijf Cisco.”

 

[1] https://www.newyorklifeinvestments.com/insights/cbre-infrastructure-2022-outlook

[2] https://www.cnbc.com/2022/05/01/jpmorgan-says-to-buy-these-infrastructure-stocks-because-of-rising-rates-and-geopolitical-tensions-.html