T. Rowe Price: China is een buitenbeentje in wereld die met COVID leert leven

T. Rowe Price: China is een buitenbeentje in wereld die met COVID leert leven

China
Corona-virus (11)

China blijft onverstoorbaar vasthouden aan haar zero COVID-beleid. Beijing is vastbesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan met gedeeltelijke lockdowns, strenge grenscontroles, quarantaines, massaal testen en agressief contactonderzoek.

Hoewel de Chinese toeleveringsketens ondanks deze maatregelen veerkracht hebben getoond en de export redelijk goed stand heeft gehouden, zal het strenge Covid-beleid een belasting voor de economie betekenen, ook al volgt een periode van sterke groei wanneer de maatregelen worden afgeschaald, stelt Chris Kushlis, Head of China and Emerging Markets Macro Strategy bij T. Rowe Price.
 
De verwachte impact op de economische groei van China varieert van 0,5% tot 3% op jaarbasis, afhankelijk van de intensiteit van de maatregelen die moeten worden gehandhaafd. In een scenario waarin de COVID-maatregelen volledig worden afgeschaft, kan een krachtige opleving in de tweede helft van 2022 volgen.
 
De Chinese uitvoer overtrof de verwachtingen vorig jaar. Het handelsoverschot bedroeg in 2021 676,43 miljard USD - het hoogste cijfer sinds het begin van de metingen in 1950 - tegen 523,99 miljard USD in 2020. De uitvoer steeg in 2021 met 29,9%, waardoor het aandeel van China in de wereldexportmarkt toenam. Na een sterke start in 2022 daalde de uitvoer twee maanden op rij als gevolg van de laatste reeks Covid-maatregelen. Het netto-effect was echter een groei van 9% in het eerste kwartaal, dankzij een sterke maand januari.
 
Vasthouden aan zero COVID-beleid in 2022 
 
China is zeer voorzichtig geweest met het versoepelen van zijn zero COVID-beleid in de aanloop naar belangrijke evenementen dit jaar, de Olympische Winterspelen in februari en het Nationale Volkscongres in maart. Later dit jaar zal Beijing gastheer zijn voor de BRIC-top en het 20e Nationaal Congres van de Chinese Communistische Partij, misschien wel het belangrijkste politieke evenement van 2022, wanneer president Xi Jinping zal streven naar een derde ambtstermijn. 
 
Het is dus zeer waarschijnlijk dat China het huidige COVID-beleid zal voortzetten, die, althans tot de recente uitbraak van de omicronvariant, succesvol is geweest in het indammen van een grootschalige verspreiding van het virus. Hoewel het COVID-beleid is gewijzigd om meer gericht virusuitbraken te beheersen, zijn er nog geen indicaties die aangeven dat Beijing op korte termijn volledig ervan af wil stappen. Er zijn tekenen dat er plannen in de maak zijn met als streefdatum eind 2022 of begin 2023, gebaseerd op een derde vaccinatieronde, het aanleggen van voorraden therapeutische geneesmiddelen, het creëren van testzones en het land langzaam openstellen voor de wereld. Deze plannen staan echter nog in de kinderschoenen en zijn nog niet officieel bekendgemaakt.
 
Hoewel het moeilijk is een uitspraak te doen over de timing, zou een verschuiving in het zero COVID-beleid kunnen worden veroorzaakt als de kosten van het indammen van het virus de baten beginnen te overtreffen. Bijvoorbeeld als langdurige lockdowns de economie ernstig schade berokkenen doordat de toeleveringsketens worden verstoord en de consumentenvraag afneemt. 
 
De lockdowns en tijdelijke sluitingen van fabrieken in Sjanghai en Jilin in april zullen duidelijk een negatief effect hebben op de consumptie en het bbp in het tweede kwartaal. Hoewel dit de grootste uitbraak op het Chinese vasteland is sinds het tweede kwartaal van 2020, hebben beleggers al eerder met soortgelijke scenario's te maken gehad. De laatste uitbraak in 2020 bleek een goede koopkans voor beleggers omdat de aandelenmarkt snel herstelde zodra over de beperkingen heen werd gekeken.