Felix Zwart: Omslagpunt

Felix Zwart: Omslagpunt

Private Debt
Felix Zwart (980x600).jpg

Door Felix Zwart, Director Research & Policy bij de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP)

‘Historisch jaar voor venture capital’, kopte het NVP-persbericht van vorige week. Venture capitalists uit binnen- en buitenland investeerden namelijk meer in Nederlandse start-ups en scale-ups dan het totaal aan private equity buyout-transacties in 2021 in Nederland. De NVP houdt sinds 1987 cijfers bij over de Nederlandse participatiemarkt. Dit hadden we al zeker 22 jaar niet meer gezien.

In totaal ging er in 2021 € 4,3 miljard naar 431 Nederlandse jonge en snelgroeiende bedrijven, terwijl dat in 2020 nog € 1,7 miljard was voor 387 van dit soort bedrijven.

Dit is een spectaculaire stijging, zowel in het aantal bedrijven dat financiering ontving als in het ontvangen bedrag. Er gingen (flink) grotere investeringsrondes naar meer bedrijven.

De winnaars van 2021

Daar zitten een aantal uitschieters naar boven toe, bijvoorbeeld fintechs Mollie en Messagebird met investeringsrondes van enkele honderden miljoenen, maar ook een flinke stijging van de investeringsrondes van rond de € 25 miljoen.

Kweekvleesfabrikant Mosa Meat, maar ook online supermarkt Crisp en enkele life sciences-bedrijven haalden bijvoorbeeld zulke bedragen op. Om een beeld te schetsen: tot vier jaar geleden was een investeringsronde van meer dan € 10 miljoen een zeldzaamheid in Nederland. Nu hebben we er een paar dozijn.

Private equity blijft aantrekkelijk

Was het dan zo rustig op de financieringsmarkt voor meer volwassen bedrijven, private equity? Nee hoor. Bij 111 Nederlandse bedrijven werd voor € 3,7 miljard aan buyouts gerealiseerd. Dit is een daling ten opzichte van 2020, toen dit € 6,3 miljard was voor 89 Nederlandse bedrijven. Vooral bij middelgrote bedrijven zijn er veel transacties gerealiseerd.

Het verschil zit hem erin dat er in 2021 geen ‘mega-transacties’ zijn gerealiseerd. Die zijn wel aangekondigd voor 2021, maar pas in dit jaar afgerond. Denk aan de verkoop van T-Mobile, of de thee-divisie van Unilever.

Venture Capital is volwassen geworden

2021 was niet alleen historisch voor venture capital vanwege een cijfermatig curiosum. Het was ook een teken van de volwassenheid van de sector. Venture capital is een beleggingscategorie waar serieuze bedragen in om gaan en waar beleggers al jarenlang ervaring hebben.

We hebben in Nederland bedrijven van wereldklasse, waar beleggers vanuit de hele wereld voor in de rij staan. Het betreft bedrijven die innovatieve oplossingen bieden voor de vele uitdagingen waar we voor staan. Uitdagingen op klimaat, energie en veiligheidsgebied, bijvoorbeeld.

Daarom denk ik ook dat 2021 niet een eenmalige uitschieter op een grafiek wordt. Want als 2022 ons iets heeft laten zien, met oorlog, inflatie en een steeds wisselvalliger klimaat, dan is het dat de wereld juist méér behoefte heeft aan dit soort slim kapitaal.

Dit artikel bevat een persoonlijke opinie van Felix Zwart