Folkert Pama: Werkgevers moeten met pensioenen aan de bak

Folkert Pama: Werkgevers moeten met pensioenen aan de bak

Pensioenfondsen Pensioen Pensioenstelsel
Pensioen (01)

Onder het nieuwe pensioenstelsel moeten zowel werkgevers als werknemers zich beter dan nu verdiepen in hun toekomstige financiële positie. Folkert Pama, Directeur Pensioenen van verzekeraar a.s.r.: ‘We moeten voorkomen dat mensen niet weten waar ze precies voor kiezen. Dat vergt heel veel communicatie.’

Folkert Pama, sinds 2016 Directeur Pensioenen bij verzekeraar a.s.r., is een ‘oude rot’ in de pensioenwereld. Hij begon zijn loopbaan bij het bedrijfstakpensioenfonds Beon. Vervolgens werkte hij als adviseur pensioenen, zette hij pensioen-IT-systemen op en was hij Uitvoerder van zowel Defined Benefit- als Defined Contribution-regelingen (DB en DC).

In 2010 stond hij aan de wieg van BeFrank, Nederlands eerste premiepensioeninstelling (PPI). Kenmerkend voor deze uitvoerders is dat de pensioenregeling altijd een DC-regeling is. Pama over zijn motivatie indertijd: ‘De DC-markt was in opkomst en wij voorzagen dat het hele stelsel op DC-regelingen zou worden gebaseerd. Het heeft iets langer geduurd dan verwacht, maar het komt er nu wel van.’

Lees het volledige interview met Folkert Pama (Directeur Pensioenen van verzekeraar a.s.r.) op de website van Management Scope.