PFZW: Stijging van de dekkingsgraad

PFZW: Stijging van de dekkingsgraad

Pensioenfondsen
Pensioen (01)

De actuele dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in 2021 gestegen van 92,6% naar 106,6%. De beleidsdekkingsgraad is gestegen van 88,3% naar 99,7%. De stijging van de dekkingsgraad werd met name veroorzaakt door een stijging van zowel de beleggingsopbrengsten als de marktrente.

Met de beleggingen behaalde PFZW een jaarrendement van 8,2%. Het totaal belegd vermogen is in 2021 toegenomen tot € 277,5 miljard.

Ontwikkeling dekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is in 2021 gestegen van 88,3% naar 99,7%. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De actuele dekkingsgraad is in 2021 gestegen van 92,6% naar 106,6%. De dekkingsgraad is gestegen dankzij positieve beleggingsrendementen en een stijgende marktrente in 2021.

De beleggingen exclusief renteafdekking hadden samen een positief effect van 12,3 procentpunt op de actuele dekkingsgraad. De stijging van de rente had enerzijds een negatief effect op de waarde van de beleggingen die dienen voor de renteafdekking. Dit leidde tot een daling van de actuele dekkingsgraad met 4,6 procentpunt.

De stijging in de rente zorgde anderzijds voor een daling van de waarde van de verplichtingen. Dit leidde tot een stijging van de actuele dekkingsgraad met 7,3 procentpunt.

De ontvangen pensioenpremie is lager dan de nieuwe pensioenaanspraken van de deelnemers. Dit had een negatief effect van 1,6 procentpunt op de actuele dekkingsgraad. Per saldo resulteerden de genoemde invloeden in een stijging van de actuele dekkingsgraad met 14,0 procentpunt.

De nieuwe regels voor de rekenrente (bekend als UFR) worden door DNB gefaseerd ingevoerd in vier gelijke stappen van 1 januari 2021 tot 1 januari 2024. Deze aanpassing heeft invloed op de waardering van de pensioenverplichtingen. Daardoor daalt per 1 januari 2022 (de tweede stap) de actuele dekkingsgraad na balansdatum met 1,2 procentpunt. De eerste stap zorgde voor een daling van de actuele dekkingsgraad met 1,5 procentpunt per 1 januari 2021. De impact van deze stap is meegenomen

Geen verlaging van pensioenen

De actuele dekkingsgraad van PFZW ligt per eind 2021 boven de wettelijke minimaal vereiste dekkingsgraad (MVEV). PFZW hoeft de pensioenen daarom in 2022 niet te verlagen. Gelukkig hebben we ook in het verleden nooit de pensioenen hoeven te verlagen.

De overheid heeft aangekondigd dat komend jaar de eisen om (gedeeltelijk) te indexeren soepeler worden. Pensioenfondsen mogen de pensioenen door deze versoepeling indexeren bij een beleidsdekkingsgraad van 105% of hoger. De grens ligt nu nog op 110%. Hoe dit voor PFZW uitpakt, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de precieze invulling van de regelgeving, die nog volgt, en van de ontwikkeling van de dekkingsgraad.

Rendement

Het is opnieuw een positief jaar geweest voor beleggers in aandelen. Dit komt vooral doordat steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus waardoor economieën langzaam weer opengingen, en door beter dan verwachte winstcijfers van bedrijven.

Door de stijging van de inflatie(verwachtingen) en het vooruitzicht op afbouw van steunmaatregelen door centrale banken zijn lange rentes het afgelopen jaar per saldo gestegen. Staatsobligaties boekten hierdoor een negatief rendement, terwijl krediet een gemengd beeld liet zien.

In het vierde kwartaal boekte de wereldwijde aandelenbeurzen een sterk positief rendement van 7%. Aanvankelijk zag het daar niet naar uit. De uitbraak van de coronavariant omikron zorgde tijdelijk voor een negatief sentiment. Maar vooral de sterke winstcijfers en aandeleninkoop van bedrijven zorgden al snel voor optimisme. Daarnaast zijn er voorzichtige tekenen dat de omikronvariant voor relatief minderintensive care-opnames zorgt.

Binnen de private markten behaalde de beleggingscategorie private equity een exceptioneel jaarrendement van 44%. De categorieën privaat vastgoed (16,3%) en credit risk sharing (9,3%) leverden ook een positieve bijdrage aan het jaarrendement. De categorie insurance behaalde een negatief rendement (-0,9%).