BNY Mellon IM: Fed heeft slechtst bewaarde geheim bekendgemaakt

BNY Mellon IM: Fed heeft slechtst bewaarde geheim bekendgemaakt

Obligaties Verenigde Staten Fed
Wereldbol Amerika VS.png

'De Federal Reserve heeft woensdagavond het slechtst bewaarde geheim bekendgemaakt, namelijk dat het afbouwen van zijn kwantitatieve verruimingsprogramma deze maand zal beginnen met het terugbrengen van het opkoopprogramma met 15 miljard dollar.' Dat stelt Jon Day, Fixed Income Portfolio Manager bij Newton Investment Management, onderdeel van BNY Mellon Investment Management. 

Het is de bedoeling om elke daaropvolgende maand met stappen van nog eens $ 15 miljard af te bouwen, zodat het programma in juni volgend jaar wordt beëindigd.

De Fed heeft zichzelf volgens Day echter flexibiliteit gegund door te zeggen dat het tempo van de verlaging kan toenemen of afnemen, afhankelijk van de gegevens. Dat wil zeggen: hoe vergankelijk de inflatie blijkt te zijn.

Het Amerikaanse systeem van centrale banken heeft de eerste babystapjes gezet op weg naar een hawkish beleid, maar blijft ver achter bij andere centrale banken zoals de Bank of Canada, de Bank of England en de Reserve Bank of New Zealand. Geduld is nog steeds het devies.

De huidige cijfers in de VS trekken weer aan: de ISM-dienstenindex bereikte woensdag een historisch hoogtepunt en de inflatieverwachtingen op tien jaar in de VS blijven boven 2,5% (het officieuze streefcijfer van de Fed voor de 'warme;  inflatie). 'Het risico blijft dat de Fed sneller moet bewegen dan verwacht, wat betekent dat de front-end yields kwetsbaar blijven. De dollar zou in dit scenario de belangrijkste winnaar zijn.'

Robert Tipp, Chief Investment Strategist bij PGIM Fixed Income, beschouwt de aankondiging van de tapering al geruime tijd als een uitgemaakte zaak en verwachtte dat de Fed-functionarissen de vergadering zouden gebruiken om hun bezorgdheid te uiten over de aanhoudend hogere inflatie en de aanzienlijke uitverkoop van beleidsgevoelige rentevoeten.

De belangrijkste conclusie die de markten volgens Tipp uit de persconferentie trokken, lijkt een 'pro groei'-thema te zijn geweest, wat ‘de risicobereidheid heeft aangewakkerd’.