LGIM: Uitdagingen en kansen binnen markt voor private bedrijfsleningen

LGIM: Uitdagingen en kansen binnen markt voor private bedrijfsleningen

Alternative FI Private Debt
Economie.jpg

De markt voor private bedrijfsleningen was niet immuun voor de coronapandemie, maar doorstaat de storm evenwel. Ondanks dat de pandemie volumes beïnvloedde en waarderingen enige volatiliteit kenden, bleef de markt een cruciale financieringsbron en bieden private bedrijfsleningen beleggers nog steeds aantrekkelijke, voor risico gecorrigeerde rendementen.

Dat schrijft Steven Bolton, Head of Corporate Debt, Europe, Private Credit, op de website van vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM), waarin hij uitdagingen en mogelijkheden voor de private bedrijfsleningenmarkt uiteenzet.

Bolton ziet dat de wereld de focus legt op het lange termijnherstel. Hij benadrukt dat het belangrijk is fundamentals niet uit het oog te verliezen, zoals bedrijfsbalansen en toegang tot liquiditeit. “Beide zijn belangrijke indicatoren bij het bepalen van het vermogen van ondernemingen om uitdagende economische omstandigheden te doorstaan.”

Eén factor is volgens de LGIM-specialist zeker: de huidige ondersteunende maatregelen zijn onhoudbaar, aangezien overheden hun financiën opnieuw in evenwicht willen brengen. “Dit houdt waarschijnlijk in dat de steunregelingen worden afgebouwd, waardoor het aantal faillissementen kan toenemen, met name in de sectoren die meer te maken hebben met de lange termijnveranderingen die door de pandemie worden veroorzaakt.”

Bolton wijst verder op een vijftal factoren die de markt voor private bedrijfsleningen kan beïnvloeden en die beleggers derhalve in de gaten moeten houden:

  • Het afbouwen van steunmaatregelen van de overheid, gecombineerd met de lange termijntrend van bezuinigingen door banken
  • Het universum van mogelijkheden op het gebied van private bedrijfsleningen varieert aanzienlijk. Dit zorgt voor meer diepgang en variatie in beleggingsmogelijkheden en bevordert een gediversifieerde portfolio
  • Door het ontbreken van een kredietwaardering bij uitgevers van private bedrijfsleningen, is gedegen onderzoek vereist. Dit maakt het mogelijk om beter te begrijpen welke uitgevers waarschijnlijk veerkrachtiger zullen zijn tijdens de cyclus
  • Kredietnemers die ESG-factoren centraal stellen in hun strategie, zijn waarschijnlijk veerkrachtiger op de langere termijn. Door de flexibiliteit die de private bedrijfsleningenmarkt biedt, kunnen ESG-criteria vooraan en centraal in het beleggingsproces worden geplaatst.