M&G: Obligatiebeleggers moeten verder kijken dan volatiliteit

M&G: Obligatiebeleggers moeten verder kijken dan volatiliteit

Obligaties
Aflossen.jpg

Jaren van lage rentes en QE hebben hun sporen achtergelaten op de obligatiemarkt. Zo is de gedachte ontstaan dat obligaties duur zijn en door de opkoopkracht van de centrale banken ook duur blijven. Maar dat beeld klopt niet, stelt Gaurav Chatley, hoofd Europese obligaties bij de Britse vermogensbeheerder M&G. Het enige wat we met zekerheid kunnen stellen is dat het Europese beleggersklimaat wisselvallig blijft.

Volgens Chatley komt dat doordat de wereld zich steeds dieper in de schulden steekt en de centrale banken een groot deel van die schulden op zich nemen. Zo kunnen ze volatiliteit de kop indrukken, mocht dat nodig zijn. Maar hoe beleg je in Europese obligaties in deze onzekere tijden?

Chatley geeft advies. “Ten eerste kun je de volatiliteit op de markten gewoon in de wind slaan en er maar op hopen dat de centrale banken een reddingsboei uitgooien door meer obligaties op te kopen. Maar met de afgelopen vijf jaar in het achterhoofd is dat misschien een minder goed idee en is er een andere manier die een stabieler rendement oplevert. Rekening houden met volatiliteit en doorlopend de redenering achter je asset-allocaties aanhouden. Als ze te duur worden? Verkopen! En kopen als obligaties massaal van de hand worden gedaan en beleggers worden beloond voor het nemen van risico.”

Chatley: “Wie had ooit kunnen bedenken dat een virus ook op de obligatiemarkt zou toeslaan en in maart zou zorgen voor een enorme verkoopgolf? Het is belangrijk om de koersontwikkelingen van obligaties goed in de gaten te houden en te blijven toetsen of ze genoeg compensatie bieden voor het genomen risico. Glazenbolkijken om zo te proberen obligatiespreads te voorspellen heeft totaal geen zin en er maar van uitgaan dat er altijd wel een koper klaarstaat is niet verstandig.”

Chatley waarschuwt dat we de komende twaalf tot achttien maanden rekening moeten houden met forse koersschommelingen. Als beleggers hier doorheen kunnen kijken, zien ze dat de huidige waarderingen van Europese obligaties mooie rendementen kunnen opleveren. Elke crisis kent echter zijn eigen winnaars en verliezers en daarom blijft het van belang om te focussen op bedrijven met een stevige balans, die tegen een fikse stoot kunnen of een businessmodel hanteren dat ze immuun maakt voor economische groeivertraging.