BlackRock: Introductie eerste high yield ESG-ETF’s in samenwerking met a.s.r.

BlackRock: Introductie eerste high yield ESG-ETF’s in samenwerking met a.s.r.

ETF's High Yield ESG
Handshake 2.jpg

BlackRock heeft het iShares € High Yield Corp Bond ESG UCITS ETF en het iShares $ High Yield Corp Bond ESG UCITS ETF geïntroduceerd. Dit biedt beleggers meer keuzemogelijkheden bij het invullen van hun doelstellingen op het gebied van integratie van duurzaamheid en ecologische, sociale en governance-aspecten (ESG) in hun beleggingen.

Het integreren van ESG-aspecten in traditionele beleggingsbenaderingen wordt in toenemende mate gestimuleerd door een combinatie van verschillende factoren, zoals wetgeving op landelijk niveau, groeiende maatschappelijke bewustwording, betere datavoorziening en de demografische ontwikkeling van de beleggersgemeenschap. Daar komt bij dat de markt voor obligatie-ETF’s wereldwijd in juni 2019 voorbij de $1 biljoen is gestegen. We zijn optimistisch over de aankomende ontwikkelingen; we denken dat de markt voor obligatie-ESG-ETF’s wereldwijd kan verdubbelen tot $2 biljoen in 2024, waarvan naar schatting $50 miljard aan obligatie-ETF’s uit de regio EMEA.

Met deze twee nieuwe fondsen kunnen beleggers een duurzamere positie in high-yieldmarkten nemen middels bedrijven die de meeste aandacht hebben voor ESG, waarbij tegelijkertijd controversiële sectoren worden uitgesloten. De fondsen volgen respectievelijk de Bloomberg Barclays MSCI Euro Corporate High Yield SRI and Sustainable BB+ Bond Index en de Bloomberg Barclays MSCI US Corporate High Yield SRI and Sustainable BB+ Bond Index. Deze ESG-indices bieden zowel een sterker ESG-profiel als minder CO2-uitstoot dan standaard indices.

Meaghan Muldoon, hoofd duurzaam beleggen EMEA bij BlackRock: “Nu er steeds meer bewijs komt dat duurzaamheidsfactoren beleggers kunnen helpen om schokbestendiger portefeuilles samen te stellen, komen we in een tijdperk waarin duurzaam beleggen de standaard is. BlackRock wil beleggers een productaanbod bieden waarmee ze in alle verschillende stadia van deze overgang efficiënt en zonder extra premie in verschillende markten kunnen beleggen. In de context van de zoektocht naar rendement en een steeds ruimer aanbod in zowel het aantal kredietmarkten als geografische dekking, kunnen steeds meer beleggers nu hun duurzaamheidsdoelstellingen behalen bij het investeren in vastrentende strategieën.”

Brett Olson, hoofd iShares vastrentende waarden EMEA: “Weliswaar ontstond het denken over duurzaam beleggen in de aandelenmarkt, maar inmiddels begint de innovatie op het gebied van ESG-obligatie-indices vaart te krijgen nu het mogelijk is om op ESG-gestoelde multi-assetportefeuilles samen te stellen. Tegelijkertijd beginnen obligatie-ETF’s alomtegenwoordig te worden als efficiënte beleggingsinstrumenten. Door deze twee factoren is deze beleggingscategorie rijp voor verdere groei.”

Kirst Kuipers, Head iShares Institutional Sales Continental Europe: “Het startkapitaal is afkomstig van verzekeraar a.s.r., die ons als partner met de juiste commitment en professionele kwaliteiten in staat heeft gesteld om ’s werelds eerste high yield ESG-ETF’s te introduceren. Het is niet voor het eerst dat we zo’n wereldprimeur hebben door een samenwerking met een van onze Nederlandse klanten. Dat onderstreept hoezeer onze Nederlandse klantenbasis vooroploopt op het gebied van ESG-beleggen en daarmee een enorme bijdrage levert aan de significante groei van ESG-beleggen over de hele wereld.”

Beide ETF’s hebben een totalekostenratio van 0,50%, net als de vergelijkbare iShares high-yield-ETF’s in € en $ zonder ESG-filter.