Schroders: Welke marktrendementen mogen beleggers de komende tien jaar verwachten?

Schroders: Welke marktrendementen mogen beleggers de komende tien jaar verwachten?

Obligaties Aandelen Vooruitzichten
0407 Keith Wade.jpg

Beleggers die nog altijd de hoop koesteren op hoge rendementen zullen teleurgesteld zijn over de voorspellingen van de verwachte rendementen voor de komende tien jaar van Riaz Fidahusein, hoofd strategische asset allocatie modellering, en Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders.

Bittere pil voor ambitieuze verwachtingen
Uit een recent onderzoek van Schroders, de Global Investor Study 2019, bleken beleggers erg ambitieus. Gemiddeld verwachtten de ondervraagde beleggers de komende vijf jaar een rendement van 10,7% op jaarbasis te behalen. Dat ligt hoger dan de verwachtingen voor de best presterende beleggingscategorie. Fidahusein en Wade voorspellen dat aandelen uit de opkomende markten het beste zullen renderen met 9% op jaarbasis tussen 2019 en 2029. Het is een neerwaartse bijstelling, in maart van dit jaar gingen de specialisten van Schroders nog uit van 10% rendement in deze categorie. Voor alle beleggingscategorieën zijn de verwachtingen voor de periode 2019-2029 vergeleken met de forecast voor de periode 2018-2028 omlaag geschroefd of gelijk gebleven.

Opkomende markten op kop
Tweemaal per jaar updaten Fidahusein en Wade hun rendementsprognoses voor de komende tien jaar. Volgens de laatste analyse zijn de beste rendementen te vinden in de opkomende markten. Het minst leveren Japanse (3%) en Britse (3,9%) aandelen op. De op een na beste markt is de VS (6%), wereldwijde aandelen gaan 5,7% renderen en Europese 4,1%.

Dankzij het ruime monetaire beleid en het vervroegde einde aan de Amerikaanse renteverhogingen, zijn de rendementsverwachtingen voor obligaties verlaagd. Opnieuw wordt in de opkomende markten het meeste rendement verwacht voor obligaties in lokale valuta, gevolgd door de high yield markten (VS 4,3% en opkomende markten 4,1%. Staatspapier uit de ontwikkelde markten renderen nauwelijks (VS 1,9%, VK 0,8% en Europa 0,2%).

Alternatieven?
Private equity lijkt ook goed te gaan presteren. Schroders voorspelt een rendement van 7,2% op jaarbasis voor de komende tien jaar. Hedgefondsen leveren 3,9% op. Grondstoffen is de enige categorie waar de verwachtingen ten opzichte van een half jaar geleden gelijk zijn gebleven op 0,9%.